'Vertraging van plan-Simons slecht voor ouderenzorg'

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - Vier organisaties die samen het Gemeenschappelijk Beraad Ouderenvoorzieningen (GBO) vormen hebben er gisteren in een brief aan minister D'Ancona en staatssecretaris Simons van WVC op aangedrongen de stelselherziening in de gezondheidszorg volgens plan en zonder verdere vertraging in te voeren.

Na alle negatieve reacties in de laatste maanden, krijgen de bewindslieden nu steun van vier belangrijke koepelorganisaties in de ouderenzorg. Het GBO is ongerust omdat het "uit de politiek en de samenleving steeds meer signalen krijgt dat de stelselherziening wel eens op de lange baan geschoven zou kunnen worden of zou kunnen worden stopgezet" . In zijn brief betuigt het GBO nog eens "onverkorte instemming" met de hoofdlijnen van het plan-Simons. Het beraad ondersteunt de uitgangspunten: minder overheidsinvloed, meer verantwoordelijkheden voor hulpverleners en instellingen, een grotere flexibiliteit, een efficienter gebruik van middelen en het verdwijnen van de verschillen in de manier waarop de diverse vormen van zorg gefinancierd worden.

Indien deze uitgangspunten worden losgelaten, zo schrijft het GBO, zal dit de zorgbehoevende ouderen aanzienlijke schade toebrengen. In het GBO zijn de Nederlandse Vereniging voor Verpleeghuiszorg, de Vereniging van Nederlandse Bejaardenoorden, de sectie welzijn ouderen van de werkgeversorganisatie VOG en de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg vertegenwoordigd. Opvallend is dat ook de voorzitter van laatstgenoemde organisatie, mr. E. van Leeuwen-Schut, de brief ondertekend heeft. Als voorzitter van de VVD en lid van de Eerste Kamer heeft zij zich steeds fel tegen het plan-Simons uitgesproken.

Volgens het GBO brengt het verlaten of vertragen van het traject de ouderensector opnieuw jaren achterop. De organisaties wijzen op het succes van talloze intiatieven die al ontwikkeld zijn om ouderen in hun eigen omgeving de nodige hulp te bieden, en spreken de angst uit dat het overleg tussen verzekeraars en instellingen fors gefrustreerd zal raken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden