Vertolker van Franse tijdgeest

FRANS DIJKSTRA

In Frankrijk stonden tientallen hits op zijn naam, in Nederland is het gebleven bij de zomerhit van 1971: 'Pour un flirt'. Dat liedje werd ruim 35 jaar later uit de mottenballen gehaald als achtergrond voor vrolijke plattelandsbeelden in de reclame voor Paturain-smeerkaas.

Michel Delpech had meer in zijn mars dan zomerse liedjes. Daarvan getuigde de Franse president François Hollande toen hij gisteren liet meedelen dat Delpech beter dan wie ook de tijdgeest van de jaren zeventig heeft vertolkt. Ook daarna is hij nooit uit de mode geraakt, zei de president.

Vaak bevatten zijn teksten, die hij meestal zelf schreef, een vleugje commentaar op de actualiteit. Zoals eind jaren zestig, toen Frankrijk in beroering raakte. Hij bezong die jaren van 'lange haren, korte ideeën' met de steeds terugkerende woorden 'en nog altijd dezelfde president', doelend op De Gaulle die hij niet bij naam noemde.

In 1970 betreurde hij het uiteengaan van The Beatles in 'Et Paul chantait Yesterday'.

Ook zijn persoonlijke sores drongen door in zijn teksten. Toen hij scheidde van zijn eerste vrouw maakte hij in 1974 het lied 'Les divorcés'. Daarna werd het stil om hem heen.

Later bleek dat hij in de knoop zat met zichzelf. Hij zocht een uitweg in religie, eerst boeddhisme, later katholicisme.

Eind jaren negentig, toen hij opnieuw was getrouwd, drong hij weer door tot de grote podia.

De laatste drie jaar leed hij aan keelkanker.

Jean-Michel Delpech werd geboren op 26 januari 1946 in de Parijse voorstad Courbevoie. Hij stierf in een andere voorstad, Puteaux, op 2 januari 2016.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden