Vertel elkaars verhalen, zodat kinderen de wereld begrijpen

Iedere religie heeft verhalen. Zeker nu moeten we die elkaar vertellen, aldus Janny van der Molen.

JANNY VAN DER MOLENMOEDERBEZORGDE BURGERTHEOLOOG EN SCHRIJVER VAN 'OVER ENGELEN en GODEN EN HELDEN - VERHALEN UIT DE GROTE WERELDRELIGIES'.

Het zijn roerige tijden. Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Op het 'Jeugdjournaal', via sociale media en op school horen zij wat in de wereld gebeurt. Ongetwijfeld zal ook aan menig keukentafel met kinderen gesproken worden over hoe zij het afschuwelijke geweld ervaren. En dat lijkt mij vreselijk belangrijk.

Toen in 2004 Theo van Gogh werd vermoord, waren onze kinderen nog kleuters. Zij kregen niet mee dat Nederland op z'n kop stond. Zij wisten niet dat niet ver van onze woonplaats een knullige poging werd gedaan brand te stichten bij een van de twee moskeeën. Dit werd op tijd ontdekt, maar het schudde veel mensen wakker. De groeiende haat jegens moslims had ook ons vriendelijke Friesland, waar moslims een vanzelfsprekende plek in de samenleving leken te hebben, bereikt.

Een in Friesland geboren en getogen moslim vertelde me destijds dat hij voor het eerst in zijn leven gekeken had of zijn Turkse paspoort nog geldig was. De wereld die achter die uitspraak lag, maakte me verdrietig, maar ook bezorgd. Inmiddels zien en weten we dat ook antisemitisme niet is uitgebannen. In welke samenleving groeien onze kinderen op?

Ik heb in de tijd rond de moord van Van Gogh veel nagedacht over hoe ik onze kinderen kon voorbereiden op de grote wereld waar zij deel vanuit maken; een vraag die ook nu ongetwijfeld onder veel ouders leeft. In het Friese dorp waar wij wonen, kwamen ze op de basisschool niet in contact met kinderen van andere religies of levensbeschouwingen. Die kennen we hier stomweg niet. Hoe kon ik hen duidelijk maken dat er vele manieren zijn om naar de wereld te kijken, vele (geloofs)kaders, vele waarheden. Hoe kon ik hen op speelse wijze laten zien dat er verschillen zijn tussen (geloofs)culturen, maar ook veel overeenkomsten?

Verhalen. Ik geloof dat het begrip en de kennis kan beginnen met het vertellen van elkaars verhalen. Vertel Hadith-verhalen over de profeet Mohammed die mensen op een milde manier duidelijk maakt dat ze kwetsbare mensen moeten helpen in plaats van negeren. Vertel over de jonge Krishna die als een ware Pippi Langkous alles wat kwaad is weet te verslaan. Vertel over de vader die zo blij is als zijn onverstandige zoon weer thuiskomt. Vertel over de nieuwe kans die Mozes en zijn volk krijgen. Vertel over prins Siddharta die niet gelukkig wordt van dure kleren en lekker eten. Vertel de verhalen en praat er met de kinderen over.

Hebben we daarmee een antwoord op de complexe vragen van vandaag? Nee. Maar we maken wel een begin in het elkaar beter begrijpen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden