Verstrekkers roepen op meer hypotheek af te lossen

Een huis wordt te koop gezet Beeld ANP
Een huis wordt te koop gezetBeeld ANP

Banken adviseren klanten steeds vaker om een hoger bedrag af te lossen aan hun hypotheek dan eerder is afgesproken.

Vooral mensen met een beleggingshypotheek of een hypotheek die voor een groot deel aflossingsvrij is, krijgen deze raad, schrijft het Financieele Dagblad. Veel klanten krijgen een telefoontje, brief of mailtje om hun hypotheek nog eens tegen het licht te houden.

De banken adviseren dit na een toenemende daling van de huizenprijzen. Daardoor daalt de waarde van het onderpand voor de hypothecaire lening. Bij gedwongen verkoop levert dat problemen op, omdat de opbrengst niet hoog genoeg is om de hypotheekschuld mee af te lossen.

Deze week werd nog bekend dat de huizenprijzen in november met 3,3 procent waren gedaald ten opzichte van vorig jaar.

In 2012 komt staatssecretaris Frans Weekers met maatregelen om het aflossen van hypotheken te bevorderen. Het plan van het CDA om het aflossen van de hypotheekschuld fiscaal meer te stimuleren, viel bij hem in goede aarde. Hij gaat de mogelijkheden bekijken, maar wees er wel op dat er geld voor gevonden moet worden.

Herijken
Naar aanleiding van het bericht vandaag in het Financieele Dagblad zegt Ron Bavelaar, directeur van de Hypotheekshop, dat huizenbezitters er verstandig aan doen hun hypotheek te herijken. Volgens Bavelaar passen veel hypotheken door de huidige financiële crisis en de daarmee gepaard gaande waardedaling van woningen niet meer in de huidige tijd. De Hypotheekshop is met 175 vestigingen een van de grootste hypotheekadviesbureaus in Nederland.

'Door de waardedaling van veel woningen is de balans tussen schuld en waarde zoek geraakt', aldus Bavelaar. 'Anders dan voor de crisis kun je er niet automatisch vanuit gaan dat de waarde van een woning zal toenemen. Daar moet de hypotheek wel op berekend zijn. Het kan geen kwaad daar nog eens goed naar te kijken.'

De berichten zijn een gevolg van de voortdurende onzekerheid op de woningmarkt. Door strengere regels van banken en de onduidelijkheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek zijn kopers huiverig geworden een woning aan te schaffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden