null

Minder treinen

Verstoringen op het spoor en de weg door storm Dudley, vertraging op Schiphol

Storm Dudley zorgt donderdagochtend voor wat verstoringen op het spoor. Zo rijden er op het traject Amsterdam - Schagen minder intercity’s tussen Zaandam en Alkmaar door de weersomstandigheden.

ANP

Het treinverkeer tussen Landgraaf en Kerkrade in Limburg ligt zelfs helemaal stil omdat er een boom op het spoor ligt. De verstoring duurt ongeveer tot 10.30 uur, is de verwachting.

Op het traject tussen Hengelo en het Duitse Bielefeld is het treinverkeer tussen Oldenzaal en Bad Bentheim verstoord. Ook daar ligt een boom op het spoor. Er rijden bussen. Naar verwachting is het probleem om ongeveer 08.00 uur verholpen.

Stormvloedkering Ramspol dicht om hoog waterpeil

De Stormvloedkering Ramspol bij Kampen is sinds donderdagochtend dicht vanwege hoogwater uit het IJsselmeer. Daardoor is er tijdelijk geen scheepvaart mogelijk over het Ramsdiep (tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer), meldt Rijkswaterstaat.

Door de storm ontstaat er opstuwing en lopen de waterstanden rond het meer op. “Door de heersende windrichting kan er ook niet gespuid worden bij de Afsluitdijk”, aldus Rijkswaterstaat.

De stormvloedkering Ramspol is een balgstuw, een opblaasbare dam, die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit. Daarmee ontstaat een korte onderbreking in de doorstroming en wordt het achterland beschermd. De kering blijft dicht zolang het nodig is.

Rijkswaterstaat verwacht dat dat langere tijd kan duren, omdat het hoogwater naar verwachting nog wel even aanhoudt. In de nacht van vrijdag op zaterdag houdt de instantie opnieuw rekening met hoge waterstanden. Vrijdag trekt storm Eunice over Nederland, die net als Dudley ook gepaard gaat met veel regen en harde wind.

Takken en bomen op de weg

Op de parallelweg van de A12 richting Den Haag ligt bij knooppunt Lunetten een boom op de weg. Rijkswaterstaat zegt dat het nog te hard waait om de boom weg te halen, maar verwacht dat dit na de ochtendspits wel mogelijk is. Tot die tijd blijft de weg daar dicht. Verkeer kan doorrijden op de hoofdrijbaan van de A12 en keren bij de Meern.

Volgens de ANWB staat er tussen Bunnik en knooppunt Lunetten als gevolg van de situatie een file van 4 kilometer.

In diverse delen van het land zijn weginspecteurs bezig om takken van de weg te halen. Dit levert meestal geen hinder op, aldus Rijkswaterstaat, maar in het noorden van het land zijn wel twee afritten afgesloten wegens omgewaaide bomen. Zo is op de A31 richting Leeuwarden de afrit Dronrijp dicht en op de A7 richting Groningen de afrit Hoogezand.

Wegens de storm adviseert Rijkswaterstaat automobilisten alert te zijn en hun rijstijl aan te passen.

Vertraging op Schiphol

Ook Schiphol heeft last van Dudley. Volgens een woordvoerder kunnen er door de harde wind minder vliegtuigen vertrekken en landen. Dat zorgt voor vertraging, die varieert van 15 tot 45 minuten. Reizigers krijgen het advies goed de actuele informatie over hun vlucht in de gaten te houden. Schiphol verwacht dat de hinder door de storm donderdag en vrijdag nog aanhoudt.

Het aantal schademeldingen staat op 156

Interpolis meldt dat er al 156 schademeldingen zijn binnengekomen door de storm. Het gaat dan met name om schade aan huizen, tuinen en auto’s. Interpolis verwacht dat de schademeldingen in de loop van de dag flink op zullen lopen.

Volgens Interpolis, onderdeel van Achmea, komen de meeste schademeldingen van losgewaaide dakpannen of dakdelen en vallende takken en bomen. Het merendeel van de schade is aan woningen. De meeste meldingen komen uit Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland.

Ook waarschuwt de verzekeraar voor de komende storm Eunice op vrijdag. Een woordvoerder van Interpolis benadrukt dat het belangrijk is dat mensen de rommel opruimen en beschadigde zaken zoals losgekomen schuttingen goed vastzetten. “Als de wind is gaan liggen, is het belangrijk om op te ruimen omdat er morgen nog heftige storm aan komt.”

Lees ook: Dudley is officieel een storm en zorgt meteen voor veel overlast

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden