'Verstoren potentiële terroristen strijdig met wet'

(Novum) - De nieuwe aanpak van de politie om potentiële terreurverdachten te volgen is in strijd met de wet. Dit stelde hoogleraar Rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen Jan Brouwer dinsdag in een oratie. De politie post sinds enige tijd bij potentiële terroristen voor de deur, belt enkele keren per dag bij ze aan en volgt ze hinderlijk.

De burgemeester is verantwoordelijk voor dit zogenoemde 'verstoren'. Terroristen worden gezien als een gevaar voor de openbare orde en het handhaven daarvan is een beleidsterrein van de burgemeester. "Dat lijkt een logische redenatie, maar op deze manier ontloopt de overheid de beperkingen van het strafrecht", zegt Brouwer. Volgens de hoogleraar is het openbare orderecht veel minder strikt geregeld en is 'het grijze gebied' daar groter.

Ook in het openbare orderecht ziet Brouwer echter geen rechtvaardiging voor de handelwijze van de politie. "Bij de bijzondere handhaving, gebruikt bij een concrete of actuele dreiging, is er geen ruimte voor. En bij de algemene bestuurlijke handhaving, die wordt toegepast voor de reguliere handhaving als vergunningen of extra surveillance, ook niet."

Daarnaast is 'verstoren' een grote inbreuk op de persoonlijke levenssfeer, zegt Brouwer. "Lichte inbreuken op de privacy kunnen plaatsvinden onder de Politiewet, maar bij 'verstoren' gaat het om een veel zwaardere inbreuk." Brouwer vindt dat de overheid zich altijd moet houden aan de eigen wetten en stelt dat dit nu niet gebeurt.

In oktober liet Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra weten dat rond de tien mensen in Nederland 'verstoord' werden. Hoogleraar strafrecht Ybo Buruma uitte toen ook al kritiek op de methode. Hij vindt net als Brouwer dat de politie een grens over gaat. Joustra zei dat het ging om mensen die nog geen officiële verdachten zijn van justitie, maar om lieden die politie ziet als potentiële terroristen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden