Verstoorders koninklijke chat voor rechter

Drie mannen -onbekenden van elkaar- ontmoetten elkaar gisteren voor depolitierechter. Ze worden ervan beschuldigd 3,5 jaar geleden een chatsessievan prins Willem-Alexander en Máxima met het Nederlandse volk te hebbenverstoord.

Van onze verslaggeefster

Het was een novum in de relatie van het koninklijk huis met zijnonderdanen: op 22 januari 2002 zouden de kroonprins en -prinses achter decomputer plaatsnemen en vragen beantwoorden die hen door wie ook maar wildeper computer werden gesteld. De RVD zorgde natuurlijk wel dat al teonfatsoenlijke vragen bij het koninklijk paar buiten beeld bleven, maarverder had de sessie alles weg van een echt gesprek. Tenminste, dat was debedoeling. In werkelijkheid kwam er niets van terecht, omdat de computervan Máxima van buitenaf onbereikbaar werd gemaakt. Hij werd 'ge-ddost',zoals officier van justitie J. Stein gisteren uitdrukte. Stein moest zichgisteren uitvoerig verantwoorden voor het feit dat het hem meer dan driejaar kostte om de zaak voor de rechter te brengen. ,,In eerste instantiedachten we: wat moeten we daar nou mee?", zei hij. ,,Het politierapportsprak van 'scriptkiddies'en ddos-aanvallen'. Daar hebben we niet dagelijksmee te maken."

Een van de verdachten was toen hij de computer van Máxima hackte nogminderjarig. De rechter besloot hem niet te vervolgen. De andere twee -uitTerneuzen (22) en Almere (32)- moeten nog langer wachten. De zaak werdgisteren voor onbepaalde tijd aangehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden