Verstokte vrijgezellen bestaan niet meer. De wereld is nu aan de 'singles' en die zoeken het liefst een partner.

Je hebt last van bindingsangst, zegt een jonge vrouw die net nul op haar rekest had gekregen na een kortstondige affaire. ,,Ik heb helemaal geen bindingsangst”, werpt de man haar tegen. ,,Ik hou gewoon niet van je.” De vrouw houdt voet bij stuk: ,,Zie je wel, je dúrft niet van me te houden. Dat hoort ook bij bindingsangst.”

Nederland telt 2,4 miljoen singles en dat aantal neemt alleen maar toe. Oude vrijsters en verstokte vrijgezellen zijn een stille dood gestorven, de wereld ligt aan de voeten van de hippe, de happy én de unhappy single.

Zij zijn de stijliconen die een ongebonden en uitbundig leven preken. Leuke feestjes, mannen en vrouwen genoeg om uit te kiezen, geld om te spenderen tijdens vakanties die verder gaan dan Schiermonnikoog. Echt alleenstaand zijn ze allang niet meer: een LAT-relatie is mogelijk, een one-night stand, met daarnaast een uitgebreide vriendenkring om niet alleen naar de bioscoop of de sauna te hoeven gaan. De voordelen zijn niet moeilijk op te noemen: een leuke flirt is aantrekkelijker dan een echtgenoot die elke avond uitgeblust voor de televisie ligt. Een romantisch dineetje bij kaarslicht is smaakvoller dan om zes uur een pan vol aardappels omdat de kinderen weinig anders lusten.

Toch draait de commercie niet om wat singles zíjn - happy of hip - maar vooral om wat zij juist niet zijn: getrouwd, of met een vaste partner. Waar je in boeken of tijdschriften voor singles vooral euforie over een ongebonden bestaan zou verwachten, verkondigen datingbureaus, internetsites, artikelen en boeken talloze manieren hoe de ware te vinden. Net als stellen er alles aan moeten doen hun relatie 'spannend' te houden, wordt er van singles verwacht dat ze alles in het werk stellen om de prins op het witte paard niet mis te lopen. Zelfhulpboeken over 'hoe overwin je bindingsangst' liggen klaar voor degenen die niks bakken van de liefde of 'verleidelijke recepten om iedere fase van een liefdesverhouding te begeleiden'. Het blad S1ngle, verschenen in 2003, komt met een seksuele intelligentietest ('hoe slim ben jij in bed') en een item over zwetend versieren ('wat is de match-kans in de sauna'). En hoe ontloop je patserige ego-mannetjes, als een havenarbeider pratende vrouwen en slecht dansende casanova's? Kortom: Hoe gelukkig zijn de happy singles daadwerkelijk met hun status?

,,Ik vind het single-gedoe een non-issue”, zegt Cindy Hoetmer, die als vrijgezel een column schrijft over haar leven. ,,Je kiest er niet voor uit overtuiging. Je wordt single door omstandigheden. Mijn leven is niet leuker of stommer dan toen ik nog wel een vriend had. Als vrijgezel ben je wel actiever. Ik heb altijd tijd om uit te gaan en hoef niet met iemand rekening te houden die zegt: 'Moet je nou wéér weg?'. Ik sla niks over. Maar in feite kan iedereen de keuze maken meer dingen te ondernemen.”

Singles hebben genoeg redenen om gelukkig te zijn, vindt Lenie de Zwaan, voorzitter van de Stichting Centrum Individu en Samenleving (Cisa), maar het zijn de opvattingen van de samenleving die maken dat een single-bestaan niet als volledig wordt beschouwd.,,Die opvatting heeft weer invloed op onze eigen beeldvorming.” Het is de overheid, zegt De Zwaan, die het leven van singles met regelgeving zuur maakt. Dat constateerde ook demograaf Jan Latten van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zo balanceren veel alleenstaanden op een sociaal minimum. ,,Welvaart wordt steeds meer iets voor stellen.” Wie bewust zelfstandig single wil zijn, moet daarvoor steeds dieper in de buidel tasten. De ziekenfondspremie is net zo hoog als bij gezinnen. Singles betalen indirect mee aan kortdurend zorgverlof, zonder daar - zonder partner - een beroep op te kunnen doen.

,,Alleenstaanden zouden niet hoeven zorgen, maar wat als een vriend of buurvrouw ziek wordt? Singles hebben juist heel veel zorgrelaties”, zegt De Zwaan.

Ook ontvangen ze minder huursubsidie in vergelijking met stellen. Veel gemeentes laten singles hetzelfde bedrag betalen voor de afvalstoffenheffing. Na hun dood wordt een erfenis aan een vriend zwaarder belast dan aan familie of partner. Tijdens vakanties loont het - financieel gezien - weinig om in je eentje op pad te gaan: hotelkamers zijn voor singles fors duurder dan voor echtparen, arrangementen zijn vaak alleen voor twee personen.

Wat kun je daarom doen om aan het kostbare single-bestaan te ontsnappen? Een van de jongste initiatieven is een persoonlijke 'flirtcoach', die in twintig uur een man of vrouw fris op de markt zet. Dit 'Helemaal-jij-pakket' is echter ook niet goedkoop: bijna zeshonderd euro. De coach geeft kledingadvies, gaat met je winkelen en luistert naar je problemen en - als nodig - helpt je bij het vinden van een partner.

Een andere weg om een partner te vinden loopt via relatiebureaus en deze kosten A 150 tot A 1500. Zo komt het nieuw on line bemiddelingsbureau Parship met een 'wetenschappelijk onderbouwde persoonlijkheidstest'. Voor A 149 is de kans 'vier keer zo groot als het vinden van een partner binnen werk-, vriendenkring of vrije tijd'. Wat doorgaans wél gratis is, zijn de datingsites op internet. Na enkele klikken krijg je een uitgebreide reeks mannen en vrouwen voorgeschoteld.

,,Het zoeken van een geliefde is leuker dan er een te vinden”, zegt Hoetmer. ,,Het spel is belangrijker dan de knikkers. Je leven is zo veel opwindender. Wil je als single een leuk leven, dan bén je aan het zoeken.”

En dat heeft weer effect op de visie op vrijgezellen, weet Hoetmer. ,,Mensen zien graag singles op hun feesten. Die maken iets mee, komen met een goed verhaal. En er zijn veel vreemdgaande mannen die wel een single willen veroveren.”

Het CBS rekent in 2015 op drie miljoen singles. De kans dat je iemand treft die al getrouwd is, wordt almaar kleiner. ,,We moeten af van het idee dat een huwelijk de ultieme status is van de mens”, vindt De Zwaan. Het leven valt ook best in je eentje te rooien, weliswaar met een handvol trouwe vrienden om je heen. ,,Het idee leeft dat het alleenstaan tijdelijk is”, zegt De Zwaan. ,,Dat is niet het geval. Het huwelijk is tijdelijk: of we sterven of we scheiden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden