Verstandig eten moet je leren

"Soms kan ik het zelf bijna niet geloven", zegt Hugo Heymans, emeritus hoogleraar kindergeneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. "In mijn opleiding heb ik nog geleerd dat groeiachterstand een onvermijdbare complicatie was bij veel chronische aandoeningen. Nu weten we dat die groeiachterstand een gevolg is van verkeerde behandeling."

Heymans is ambassadeur van de Stichting Kenniskeuken en zeer betrokken bij het wel en wee van kinderen met een chronische aandoening. "Dankzij de vooruitgang in de geneeskunde groeien steeds meer kinderen op met een ziekte die we niet kunnen genezen, maar wel behandelen; een ziekte waaraan ze vroeger zouden zijn overleden. Een goede zaak, maar we moeten er ook voor zorgen dat ze ondanks hun aandoening mee kunnen doen in de samenleving."

Goede voeding is daarbij extreem belangrijk. Voor een deel gaat het daarbij om de samenstelling: sommige kinderen kunnen bepaalde componenten in de voeding niet verteren en stapelen die op waardoor ze zichzelf vergiftigen. Andere kinderen moeten leren eten.

Heymans: "Als je lang sondevoeding hebt gehad, dan moet je op latere leeftijd leren kauwen en slikken; je hele mondmotoriek verandert. Problemen kunnen zich ook voordoen als kinderen medische behandelingen hebben ondergaan. Die ervaringen leiden er soms toe dat eten onaangenaam wordt. Ook zijn er kinderen die het gevoel van machteloosheid dat ze ondervinden in het ziekenhuis onbewust compenseren door niet eten als machtsmiddel te gebruiken."

De LZK-scholen hebben veel ervaring opgedaan met kinderen te leren eten, stelt Heymans. "Niet alleen hoe ze verstandig moeten eten zodat ze ondanks hun aandoening toch voldoende voedsel binnenkrijgen van de juiste samenstelling, maar ook hoe ze zo prettig mogelijk kunnen eten; eten als sociaal gebeuren. Kinderen leren juist ook veel van elkaar. Bezuinigen op die schoolmaaltijden is wat mij betreft penny wise and pound foolish. Op de korte termijn spaar je geld uit, maar op de lange termijn kost het je een veelvoud."

De Stichting Kenniskeuken is opgericht om de ervaring van de LZK-scholen te gebruiken om andere kinderen en hun ouders te helpen bij de aanpak van eetproblemen. "Geen overbodige luxe", meent Heymans.

"Er verandert nogal wat in onze eetcultuur en gezien het groeiend aantal voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen niet altijd ten goede. Mijn droom is dat ieder kind op school leert om verstandig te eten, want daarmee zouden we op de lange termijn een ongelooflijke hoeveelheid problemen voorkomen. Helaas ligt de lange termijn buiten het blikveld van de meeste politici."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden