Verstand keert terug op transfermarkt

amsterdam – - Volgens de officiële opgave van de KNVB verwisselden er 35 voetballers méér van club dan in de vorige transfermaand januari. De illusie van bedrijvigheid en spanning was op de laatste dag aangewakkerd met een arbitragezaak van nota bene een reserve, Bas Dost, die een overgang van Heerenveen naar Ajax wilde afdwingen. Maar op de keper beschouwd, gebeurde er weinig opwindends of grootschaligs op de nationale markt, waarop het gezonde verstand lijkt terug te keren.

Veelbetekenend was in dat opzicht bovenal de eerste reflex na de enige transfer van de buitencategorie, die van topschutter Luis Suarez naar Liverpool. Ajax incasseerde voor de Uruguayaanse spits een florissant bedrag van (afgezien nog van bonussen) ruim twintig miljoen euro. De club maakte onmiddellijk duidelijk hooguit één nieuwe speler te zullen kopen, voor niet meer dan een in de Nederlandse verhoudingen acceptabele prijs ook nog eens.

Bij PSV was trainer Fred Rutten eerder al te verstaan gegeven dat er ondanks het vertrek van Ibrahim Afellay (naar Barcelona) en reserve Nordin Amrabat, samen goed voor een paar miljoen, helemaal geen ruimte voor nieuwe aankopen was.

In breder perspectief waren dat bemoedigende signalen, na jaren van ongeleide spilzucht. De Europese voetbalunie Uefa wil zich in de komende jaren toeleggen op het beteugelen van de geldstromen in de vaak ondoorzichtige voetbalwereld. In nationaal bestek haalde de KNVB de teugels al eerder aan met een licentiesysteem van controle en sancties. Cynisme over de utopie van financiële deugdelijkheid is weliswaar moeilijk te verdrijven, maar de resterende traditionele topclubs in Nederland trapten dan toch maar op de rem–met een strengheid die onderstreept hoe zwaar eerdere miljoenenverliezen er in Amsterdam en Eindhoven hebben ingehakt.

De aanleiding tot de door Heerenveen-aanvaller Dost aangevraagde arbitragezaak was tekenend voor het besef van nieuw afgebakende grenzen. Ajax, met miljoenen uit Engeland overladen, vond de vraagprijs van zes miljoen te gortig. Nu Heerenveen door de arbitragecommissie in het gelijk is gesteld, zou Ajax als grootste verliezer van de tussentijdse transfertermijn kunnen worden aangemerkt. Maar dan toch bovenal vanwege het vertrek van Suarez–met de kanttekening dat zoiets ligt besloten in het lot van Nederlandse topclubs–en niet omdat Dost niet komt, een jonge spits die na één succesvol jaar bij Heracles al de nodige mentale vraagtekens heeft opgeroepen nu hij bij Heerenveen voor het eerst tegenslag ondervindt.

Ajax-trainer Frank de Boer toonde begrip voor standpunt en beperkingen van zijn club, zoals zijn collega Rutten dat eerder in Eindhoven had gedaan. Ook dat zouden tekenen van het nieuwe realisme kunnen zijn, als een aangename breuk met het stereotiepe beeld van klagende trainers die altijd maar om spelers vragen. De Boer, die ook Emanuelson aan AC Milan verloor, zei dat Ajax ook in afgeslankte vorm om de titel moet kunnen strijden, en irreëel is dat voorlopig nog niet gezien de kleine verschillen in de nationale top. Maar PSV sloeg op de valreep misschien wel de voornaamste slag van januari door de waardevolle Hongaar Dzsudzsak langer aan zich te binden.

Met een tot 2015 verlengd contract kan PSV voorlopig op het veld nog van hem profiteren en straks meer voor hem vragen, als ook hij bijna onvermijdelijk de eredivisie ontgroeit. Dat is toch van beduidend meer gewicht dan de handel over de gehele breedte van de binnenlandse transfermarkt. In het laatste etmaal werden weliswaar 34 transfers méér afgesloten dan vorig jaar, maar het betrof grotendeels kruimelwerk–gespeculeer vooral van slecht draaiende clubs met vanwege financiële beperkingen gehuurde spelers. Zo huurde Feyenoord de bij Borussia Mönchengladbach mislukte Marcel Meeuwis en Soren Larsen, een Deense spits die dit seizoen bij het Franse Toulouse slechts tweemaal in actie kwam.

Een geval apart is Vitesse, met opnieuw een toevloed aan veelal onduidelijke buitenlandse spelers. Hoe ver ze van de Arnhemse club af staan, toont het al uitgestippelde pad van middenvelder Nemanja Matic. Hij maakt het seizoen in Arnhem af als huurling van Chelsea en wordt daarna doorgesluisd naar het Portugese Benfica. Dat wijst ten overvloede op de connectie tussen Vitesse-eigenaar Jordania en de Rus Abramovitsj, de baas van Chelsea, dat het Britse recordbedrag van 58 miljoen euro neertelde voor Liverpool-spits Torres. Op zijn beurt kocht Liverpool, dat ook in buitenlandse handen is, na Suarez dan voor 41 miljoen nog maar een spits: Andy Carroll van Newcastle United.

Zo dwaas kon het er al nooit aan toegaan achter de Nederlandse dijken, waar nu misschien werkelijke bezinning is ingetreden. Met enig idealisme zou de hoop kunnen worden uitgesproken dat de arbitragezaak van Heerenveen-reserve Bas Dost, opgejut door zijn zaakwaarnemer en advocaat, de laatste stuiptrekking is geweest van de gekte op een nu eindelijk tot rust gekomen markt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden