'Versplintering maakt coalitievorming lastig'

(Joel van Houdt)

De lokale partijen zetten hun opmars voort. Regionale media voorzien lastige coalitiegesprekken.

De plaatselijke afdelingen van de landelijke partijen zijn steeds minder aantrekkelijk, concludeert het Friesch Dagblad. De krant schrijft dat partijen die een lokaal punt als inzet nemen het verrassend goed doen.

Een voorbeeld daarvan is Dordrecht, waar de lokale partij Beter voor Dordt veruit de grootste werd. De lokale editie van het AD meldt dat de 'aardverschuiving' mede is veroorzaakt door het grote aantal tegenstemmen van Dordtenaren die tegen bebouwing van de Zuidpolder zijn.

In Vlissingen stootte de LPV de PvdA van de troon met een lokale inzet. "Met hard roepen over het openhouden van het ziekenhuis word je in Vlissingen de grootste partij. Terwijl je als partij helemaal geen invloed hebt op de besluiten van het ziekenhuis," zegt PvdA-lijsttrekker Rens Reijnierse in de PZC.

In Rotterdam blijft de strijd gaan tussen de PvdA en Leefbaar Rotterdam. Beide partijen staan op 14 zetels waardoor de stad ontwaakt in onzekerheid, zoals de Rotterdamse editie van het AD schrijft. Volgens het AD dichten verschillende partijen in Rotterdam D66 een sleutelrol toe. De partij won drie zetels en komt op vier uit.

Veel aandacht ging gisteravond ook uit naar Almere, waar de PVV de grootste werd. Die zege heeft de stad er niet bestuurbaarder op gemaakt, vindt GroenLinks-voorman Ruud Pet. In Almere Vandaag zegt hij dat zowel links als rechts geen meerderheid vormen. “Over rechts zal het moeilijk worden omdat de PVV en VVD het samen niet redden en nog één of zelfs twee partijen nodig zullen hebben. Door deze uitslag heb je over links echter ook wel heel veel partijen nodig om een meerderheid te formeren.”

Overigens wijst Almere Vandaag er op dat de PVV vergeleken bij de Europese verkiezingen aanhang verliest. Tijdens de Europese verkiezingen stemde 27 procent op de PVV. De verwachting was dat de partij van Geert Wilders zou doorstoten naar dertig procent. Het werd 21,6 procent.

De opmars van de lokalen leidt in veel steden tot een versplintering van zetels, wat de vorming van een coalitie extra lastig maakt. In Apeldoorn bijvoorbeeld telt de raad nu elf partijen. En er zijn geen enorme verschillen in grootte, constateert De Stentor. Diezelfde krant voorziet ook een lastige coalitiepuzzel in Deventer. Ook hier zitten qua zetelaantal partijen dicht bij elkaar.

VVD-lijsttrekker in Deventer Marco Swart constateert dat partijen naar elkaar toekruipen. “Dat betekent dat het ingewikkeld wordt om een nieuw bestuur te vormen, maar dat kan relatief gunstig zijn voor de positie van de VVD.''

In Enschede, waar D66 grote winst boekte, kruipen partijen qua zetelverdeling eveneens naar elkaar toe. TC Tubantia tekent op dat in de wandelgangen wordt gesproken van een coalitie van vier partijen.

De Groninger Internet Courant ziet in de uitslag een zegen in vermomming. Mede door de winst van de Stadspartij en het verlies van PvdA en SP moet Groningen kijken naar een breed college. “Dat is alleen maar verstandig om zo breed draagvlak te krijgen voor ongekend ingrijpende maatregelen die voor de toekomst van Groningen genomen moeten worden.“

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden