Versobering WW kan worden teruggedraaid

Reparatie - Er is een grote stap gemaakt om sneller een WW-uitkering van twee jaar op te bouwen. Ook wordt een derde WW-jaar weer mogelijk.

Twintig jaar werken gaf voorheen recht op twintig maanden WW-uitkering. In het regeerakkoord van 2012 sprak het kabinet echter af dat mensen voor dezelfde WW tien jaar langer moeten gaan werken. Vakbonden waren daar niet blij mee, en spraken een jaar later met de werkgevers af dat ze de verandering in de WW weer willen terugdraaien.


Werkgevers en vakbonden werden het ruim een jaar geleden eens hoe de reparatie van de WW te betalen. Dat gaan de werkenden zelf doen. In 2018 kost het werknemers 0,3 procent van het brutoloon, in 2022 loopt dat op naar 0,6 procent. Bij een modaal inkomen van 34.000 euro per jaar is dat 6 euro per maand. De premie gaat in een nieuw fonds dat de sociale partners zelf gaan beheren.


Minister Lodewijk Asscher van sociale zaken heeft nu ook zijn instemming gegeven aan dit fonds, en daarmee is een belangrijke volgende stap gezet in het repareren van de WW. Nu is er niets meer dat werkgevers en vakbonden tegenhoudt om tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe cao mensen weer recht te geven op drie jaar WW-uitkering na 36 werkzame jaren.


"Het is aan werkgevers om een klap te geven op de afspraken, en de reparatie van de WW verder met ons uit te werken", zegt FNV-bestuurder Mariëtte Patijn. De vakbond is blij dat de 'rigoureuze ingrepen' van het kabinet Rutte II weer teruggedraaid kunnen worden. Patijn: "Alle technische problemen hebben we afgelopen anderhalf jaar opgelost. Nu zijn er geen belemmeringen meer om vol aan de slag te gaan."


Morgen moeten de werkgevers hun handtekening zetten onder deze afspraak. CNV-voorzitter Maurice Limmen twijfelt er geen moment aan of zij dat ook gaan doen. "In 2013 hebben ook de werkgevers hun handtekening gezet onder het sociaal akkoord waarin de reparatie van de WW is meegenomen. Het commitment van de werkgevers is er dus."


Limmen verwacht ook niet dat politieke partijen er nog een stokje voor gaan steken. "Alle formerende partijen hebben ook het sociaal akkoord getekend. En als je een handtekening zet onder een afspraak met werkgevers en werknemers, geldt dat langer dan de duur van één kabinetsperiode. Afspraak is afspraak."


Het kabinet had in 2012 besloten de duur van de WW terug te brengen van drie naar twee jaar. Dat gaan de sociale partners ook weer herstellen. Dat kan niet zonder de opbouw van WW-rechten te versnellen. Want anders zouden werknemers al op kleuterleeftijd moeten beginnen met werken; ze hebben met de nieuwe rekenmethode immers pas na 62 jaar arbeid recht op de volledige drie jaar WW-uitkering.


Na de reparatie hebben mensen na 24 jaar werken weer recht op twee jaar WW en na 36 jaar op de volledige drie jaar werkloosheidsuitkering. Jaarlijks ontvangen 35.000 mensen de volledige twee jaar een WW-uitkering, weet uitkeringsorganisatie UWV. Dat is minder dan tien procent van het totaal aantal personen met een WW-uitkering. Het overgrote deel van de werklozen vindt eerder weer een nieuwe baan.


Van de groep die al twee jaar in de WW zit, is 95 procent 50 jaar of ouder. Toch benadrukken de vakbonden dat ook jonge mensen voordeel hebben van de WW-reparatie. Denk aan de verpleegster die 42 jaar is en twintig jaar heeft gewerkt. Ze krijgt na reparatie 20 maanden WW, terwijl het bij de huidige wetgeving 15 maanden WW zou zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden