Versleutelde telefoons schat voor justitie

Nerds bij de opsporingsdiensten tonen aan strijd met criminelen aan te kunnen

De voorsprong die criminelen dachten te hebben bij het versleutelen van hun communicatie is tenietgedaan. De nerds bij de politie, van het Team High Tech Crime, hebben hun waarde bewezen en voor een schok gezorgd onder criminelen. En passant is ook de handel in telefoons met versleutelsoftware een stevige slag toegebracht.

Met het oprollen en platleggen van een omvangrijk communicatiesysteem van Nederlandse en buitenlandse criminelen hebben politie en Openbaar Ministerie sinds dinsdag toegang tot een grote hoeveelheid bewijsmateriaal. Het gaat daarbij om liquidaties, handel in verdovende middelen en activiteiten van criminele motorbendes.

Hoeveel data zijn gevonden op servers die werden gebruikt via het Nijmeegse bedrijf Ennetcom, is nog niet te zeggen. Alleen al het kopiëren van gegevens op een server in Toronto (Canada) duurde vele uren. In Nederland is ook een aantal servers doorgelicht. Daarop communiceerden 19.000 klanten van het Nijmeegse bedrijf. Zij kochten een mobiele telefoon van ongeveer 1500 euro en kregen daarbij software om berichten te versleutelen. Software die bekendstaat als PGP (Pretty Good Privacy). Aan de licentie daarvoor werd dik verdiend, in de meeste gevallen 600 euro voor een half jaar.

Op zich is het hebben van een mobieltje met PGP niet strafbaar. Het OM verwacht echter dat onder de 19.000 klanten van Ennetcom veel criminelen zitten. De geleverde telefoons waren niet geschikt om te bellen, alleen om versleutelde berichten te versturen. Alle 19.000 geregistreerden krijgen van het OM een bericht dat het systeem is gekopieerd. Wie het gebruikte en zich kan beroepen op een verschoningsrecht, zoals artsen of advocaten, kan zich bij de politie melden. Met de gegevens van de servers kan niet alleen in beeld gebracht worden wie met elkaar communiceerden, ook wordt duidelijk waarover. Het succes van de digitale experts leidt er ook toe dat de handel in deze vorm van communicatie stil komt te liggen en dat criminelen op zoek moeten naar een alternatief. Verkopers van het product van Ennetcom wilden gisteren geen reactie geven op de nieuwe marktomstandigheden en het oppakken van Danny M. (36), de eigenaar van Ennetcom. Hij wordt verdacht van heling omdat hij crimineel geld in ontvangst nam als aankoopsom voor de versleutelbare berichtenservice.

Verkopers van Erasor, een aanbieder van vergelijkbare diensten, wensten ook niets te zeggen. Sitcom, moederbedrijf van de Megaspyshop, verkoopt al geruime tijd geen Blackberry's met de PGP software. Dat zegt ook de woordvoerder van winkel Spycity. Op hun site staat wel een Blackberry met versleutelservice te koop.

Feitelijk verloor het product al zijn waarde toen het Nederlands Forensisch Instituut de versleutelde berichten bleek te kunnen lezen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden