Verslavingszorg ziet geen noodzaak voor wietmaatregel

null Beeld afp
Beeld afp

Wetenschappelijk onderbouwde feiten over de gevolgen van hoge THC-gehalten ontbreken. Daarom ziet GGZ Nederland, de brancheorganisatie voor de verslavingszorg, niets in de plannen van het kabinet om sterke wiet en hasj op de lijst van verboden drugs te zetten.

"Het is erg prematuur voor een dergelijke maatregel. Het is ook niet duidelijk wat dan wel de gewenste hoogte van het maximaal toelaatbare gehalte is en wat de eventuele gevolgen van de maatregel zouden kunnen zijn", aldus de GGZ. De verslavingszorg ziet meer heil in gereguleerde teelt waarbij het THC-gehalte kan worden beperkt.

Plannen softdrugs onuitvoerbaar
Volgens een woordvoeder van de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) is het kabinetsplan niet alleen onnodig, maar ook onuitvoerbaar. "Alleen met testen in een laboratorium kan worden vastgesteld hoeveel THC er in softdrugs zit. Daardoor kunnen coffeeshophouders niet zelf de hoeveelheid THC meten. Daarnaast vraagt het controleren van de dosis THC ook erg veel van de politiecapaciteit."

Ook de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) noemt de plannen ook ,,onuitvoerbaar''. Koffieshophouders kunnen door het ontbreken van de test zelf niet het THC-gehalte in hun wiet meten. ,,Ook al zouden we dat graag willen. Wij geven onze klanten graag productinformatie''. De bond noemt het vreemd om informatie te geven over een product dat eigenlijk niet legaal is.
Zowel de VOC als de BCD zeggen dat er meer werkzame stoffen in wiet en hasj zitten. Inzoomen op THC biedt dus maar een beperkt overzicht, vinden ze.


Groot deel nederwiet en hasj te sterk
Het Trimbos-instituut schat dat ongeveer 80 procent van het huidige aanbod nederwiet en hasj in de cofeeshop meer dan 15 procent van de werkzame stof THC bevat.
Het Trimbos-instituut verricht jaarlijks steekproeven naar de THC-concentraties van wiet en hasj uit de coffeeshop. Het gemiddelde THC-gehalte stabiliseert zich volgens de meest recente rapportage over 2010 tussen 15 en 18 procent. De concentraties in geïmporteerde wiet en hasj liggen lager maar ook de sterkte van buitenlandse hasj is nog te hoog.
De onderzoekers concluderen dat de sterkste wiet het populairste is. ,,Kopers vragen naar de meest verkochte en naar de sterkste wiet.''

Assortiment
Woordvoerder Gijs van Schijndel van coffeeshopketen Grass Company uit Tilburg weerspreekt juist dat gebruikers op zoek zijn naar de sterkste soorten hasj en wiet. "De meest verkochte hasj is Marokkaanse Ketama, de lichtste soort."

Hij heeft alleen een flauw vermoeden welke soorten straks uit de shop zullen verdwijnen. "Door het ontbreken van een praktische test en het is schier onmogelijk om een natuurproduct te controleren op een exacte concentratie", aldus Van Schijndel. Het bedrijf met in totaal vier coffeeshops in Tilburg en Den Bosch verwacht dat de nederhasj uit het assortiment verdwijnt samen met twee soorten geïmporteerde hasj en twee soorten nederwiet. "Ook de veel verkochte Marokkaanse hasj Crystal is vermoedelijk ook te sterk", zegt hij.

De Grass Company heeft 1 soort nederhasj, 6 soorten nederwiet en 7 soorten buitenlandse hasj in het assortiment. Nederhasj bevat volgens officiële cijfers 32,6 procent THC en verdwijnt vermoedelijk uit alle coffeeshops. De bekende nederwietsoorten Haze en Jack Herer (genoemd naar een Amerikaanse legalisatieactivist) zijn vermoedelijk ook te sterk. Het gemiddelde THC-gehalte van de bekende nederwiet White Widow schommelt precies op de grens van 15 procent.

Hoe werkt THC?
THC ofwel Tetrahydrocannabinol is zichtbaar als kleine, witte, korreltjes op de cannabisplant en is de meest werkzame stof in hasj en wiet.

THC bootst de werking anandamide na, een stof die ook in kleine hoeveelheden in cacao en chocolade voorkomt. Het effect is dat de gebruiker in een roes komt.

Dagelijks cannabisgebruik kan bij mensen op de lange termijn leiden tot tijdelijke schade aan het brein, wat zou resulteren in onder andere geheugenverlies en een verminderde leercapaciteit. Deze gevolgen zijn echter tijdelijk en verdwijnen een week na het laatste gebruik. Beschreven lange termijneffecten van THC zijn onder andere het uitlokken van psychoses als manie en zelfs schizofrenie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden