Verslavingszorg doet ook aangifte tegen de rookindustrie

Een man rookt een sigaret op straat.Beeld anp

Na twee ziekenhuizen doen nu ook tien verslavingszorginstellingen aangifte tegen de tabaksindustrie. "Tabaksverslaving brengt grote gezondheidsschade teweeg en heeft dikwijls de dood tot gevolg", stelt brancheorganisatie Verslavingskunde Nederland. 

Vorige week werd bekend dat de ziekenhuizen Antoni van Leeuwenhoek en het Universitair Medisch Centrum Groningen aangifte doen tegen de industrie. Ook GGZ-instelling Parnassia sloot zich hierbij aan. Daarmee hopen ze justitie zover te krijgen een strafzaak te beginnen tegen de vier grote tabaksproducenten die in Nederland actief zijn.

"De tabaksindustrie blijkt, door toevoegingen van chemische stoffen en de manier waarop de sigaret geconstrueerd is, opzettelijk de kans op verslaving aan het product door gebruikers te vergroten. Bovendien blijkt de tabaksindustrie rokers en de samenleving structureel te misleiden over de schadelijkheid van sigaretten", staat in een verklaring van Verslavingszorg Noord-Nederland, die zich aansluit bij de aangifte. 

Ook grote verslavingszorgorganisaties als Jellinek, het Vincent van Gogh Instituut, Leger des Heils en Cliëntenorganisatie Het Zwarte Gat, doen mee. Het Openbaar Ministerie kan nog niet zeggen of de aangifte leidt tot een strafzaak. "We bestuderen de aangifte nog. Ik kan hier nog geen tijdspad voor geven", zegt een woordvoerster.

Strafrechtadvocate Bénédicte Ficq zou niet weten waarom het niet tot strafvervolging komt, meldt zij aan persbureau ANP. "Mensen bewust ziek maken mag niet. Daarmee is het bewust verslaafd maken een strafbaar feit", stelde de advocate eerder.

 Zij deed in 2016, namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten, aangifte tegen de grote tabaksfabrikanten. De tabaksindustrie heeft volgens Ficq een misdadig oogmerk. Zij noemt het idioot dat een ziekmakend, potentieel dodelijk product als de sigaret zomaar mag worden verkocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden