Verslaving in Indonesië / Politie laat drugsverkoop toe

Elf procent van de Indonesische studenten gebruikt drugs, zo blijkt uit een recent onderzoek van de Stichting Liefde voor de Kinderen van het Volk. Subsidies voor goede voorlichtingscampagnes of afkickcentra zijn er nauwelijks. Helemaal niet op het conservatieve platteland van Oost-Java waar drugsgebruik onder jongeren sterk toeneemt.

PASURUAN - Oorverdovende popmuziek dreunt uit de boxen van de pesantren (moslimschool) in het plattelandsdorpje Pasuruan.

Tussen tientallen jongens met lange haren en tatoeages op hun armen zit als enig meisje de gesluierde Indah. Ze is 23 jaar en sinds drie jaar verslaafd aan heroïne. In deze moslimschool probeert ze nu van de drugs af te komen, door de Koran te bestuderen en veel te bidden.

,,Verkeerde vrienden. Een te streng gezin. Eenmaal op kamers in de stad Surabaya kon ik de nieuwe vrijheid niet aan'', zegt Indah. Redenen waarom veel jongeren volgens het onderzoek met verdovende middelen in aanraking komen.

Indah wuift naar een groepje meisjes dat van top tot teen in het wit gesluierd is en met de Koran onder de arm over het terrein van de moslimschool wandelt. Een groter contrast bestaat er niet dan tussen de opgeschoten jongeren en deze zedige meisjes op deze school.

,,Oost-Java is de nieuwe afzetmarkt voor drugshandelaren vanuit Jakarta'', zegt directeur Abu Bakar van de moslimschool. ,,In de hoofdstad treedt de politie veel strenger op.''

Harddrugs zoals heroïne en cocaïne zijn relatief eenvoudig verkrijgbaar. In de smalle steegjes van de oude Chinese wijk in Surabaya komen de drugs uit Jakarta binnen. Vandaar wordt het verspreid over de regio.

Er is nauwelijks controle vertelt de 23-jarige student Hari. ,,De politie laat de drugsverkoop oogluikend toe. Zolang handelaren ze met steekpenningen afkopen.''

Hari probeert nu sinds drie maanden af te kicken. Door zijn verslaving werd hij een crimineel. ,,Ik bestal mijn ouders, ik pikte in winkels en overviel mensen op straat. Drugs zijn onbetaalbaar. Gemiddeld 400000 roepia's (vijftig euro) voor een gram heroïne, dat is meer dan mijn maandelijkse studietoelage.'' Een Indonesische student heeft gemiddeld 200000 roepia's, 25 euro, per maand te besteden.

Drugsgebruik onder jongeren in Indonesië is volgens directeur Sinky Suwadji van de organisatie Granat, een drugsinformatiecentrum in Surabaya, een nieuwe trend. Granat bestaat nog maar drie jaar. In die periode nam het drugsgebruik volgens recent onderzoek met honderd procent toe, wijst het onderzoek uit. ,,Meer dan vier miljoen Indonesiërs zijn momenteel aan drugs verslaafd. Een op de negen studenten gebruikt. Per dag overlijden gemiddeld vier jongeren aan een overdosis in Indonesië.''

Granat probeert jongeren op scholen en universiteiten via posters voor het gevaar van verdovende middelen te waarschuwen. Maar veel scholen in Oost-Java weigeren ze op te hangen. ,,Bang voor hun imago. Het bestuur vreest dat de ouders kunnen denken dat er sprake is van drugsgebruik.''

Een aanverwant probleem is dat door groeiend hergebruik van besmette spuiten het aantal hiv- en aidspatiënten in Indonesië nog sneller stijgt dan al het geval was. Dertig procent van de drugsgebruikers is inmiddels besmet met hiv.

Directeur Sinky verwijt de Indonesische overheid onvoldoende beleid te ontwikkelen. Subsidies voor voorlichtingcampagnes en afkickcentra zijn er nauwelijks. President Megawati verklaarde onlangs de oorlog aan drugscriminelen, die vanuit Thailand en Maleisië drugs invoeren. Als teken van solidariteit vroeg ze aan automobilisten de komende maand tijdens het middaguur met lichten aan te rijden.

Sinky lacht cynisch om de campagne van de president. ,,De politie moet harder worden aangepakt. Rechters laten zich hier zo gemakkelijk omkopen en laten de criminelen gaan. Moet eerst de zoon van de president aan het overdosis overlijden voordat deze regering wakkert schrikt?'', voegt hij er woedend aan toe.

Maar het zijn niet alleen georganiseerde bendes die in drugs handelen. In Oost-Java verkopen zelfs simpele marktkoopmannen verdovende middelen om hun schamele inkomen te verhogen. ,,De tahoe(sojakoekjes)-verkoper verstopt de sabu-sabu (soort Indonesische cocaïne) onder zijn toonbank. In de meest afgelegen dorpjes zijn tegenwoordig drugs verkrijgbaar'', zegt directeur Abu van de moslimschool in Pesantren.

Abu Bakar vroeg de politie in Pasuruan onlangs strenger op de markten te controleren. Maar de harde actie die daarop volgde toont de willekeur van de autoriteiten. ,,De politie kwam. Twee mannen sloegen om welke reden dan ook op de vlucht. Zonder pardon werden ze doodgeschoten.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden