Verslapte aandacht houdt mensenhandel onder de radar

daling | Minder meldingen van mensenhandel is slecht nieuws. De Nationaal Rapporteur ziet gebrek aan urgentie bij de opsporing.

De Nationale Politie en het Openbaar Ministerie geven aanzienlijk minder prioriteit aan de opsporing van mensenhandel. Het aantal geregistreerde medlingen van mensenhandel daalt dan ook in rap tempo. Maar die daling is zeker niet het gevolg van een afname van dit delict, stellen de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en een groep van elf hulporganisaties, waaronder CoMensha.


Alhoewel de cijfers over 2016 nog niet definitief zijn, denkt CoMensha dat vorig jaar het aantal meldingen van potentiële slachtoffers, bijvoorbeeld meisjes die gedwongen tot betaalde seks, is gedaald tot rond de 1000 of zelfs minder. Dat is het derde jaar op rij dat het cijfer daalt. In 2014 en 2015 telde CoMensha respectievelijk 1561 en 1321 mogelijke slachtoffers. Die daling van het aantal gemelde slachtoffers ging hand-in-hand met een daling van het aantal verdachten. In 2014 had het OM nog 282 verdachten van mensenhandel, een jaar later waren dat er nog maar 217.


Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer en in haar kielzog de elf organisaties die zich het lot van de slachtoffers aantrekken, maken zich grote zorgen over het gebrek aan urgentie bij de opsporing. Vorig jaar kreeg zij van de inmiddels vertrokken minister Ard van der Steur de toezegging dat er extra geld en aandacht zou komen voor de aanpak van mensenhandel. Bij de organisaties heerst teleurstelling dat het bij woorden is gebleven en dat het aantal meldingen niet stijgt. Veel capaciteit is bij de opsporing van mensenhandel weggehaald en volgens deze organisaties terecht gekomen bij terrorismebestrijding en de aanpak van radicalisering.


Voor mogelijke buitenlandse slachtoffers van het misdrijf mensenhandel geldt een speciale verblijfsregeling. Die regeling is echter niet aantrekkelijk genoeg. Mogelijke slachtoffers kiezen daarom voor een asielprocedure. Die route wordt kansrijker geacht. Dat betekent echter in de praktijk dat de mogelijke slachtoffers hun asielaanvraag niet belasten met het verhaal over de mensenhandel. En dat betekent dat er ook geen melding komt bij de politie. De groep van hulporganisaties wil dan ook dat er één regeling komt voor slachtoffers van mensenhandel.


In januari 2015 begon de Nationale Politie een speciaal project voor de opsporing van uitbuiting van kinderen uit Oost Europa. Dat team is inmiddels tot teleurstelling van de elf hulporganisaties opgeheven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden