Verslapping niet te tolereren

Dat nu het stadium van de directe beslissingen is aangebroken en hoe zoiets door voetballers wordt beleefd, werd gisteren op klinische wijze verwoord door de aanvoerder van Oranje. „Als we nog zo’n fase doormaken, kunnen we naar huis”, sprak Giovanni van Bronckhorst, gevraagd naar het verval van Oranje in de tweede helft van de laatste groepswedstrijd van afgelopen donderdag tegen Kameroen. De Afrikanen kwamen daarin op gelijke hoogte, waarna Oranje de uitgeschakelde opponent uiteindelijk nipt voor kon blijven (2-1).

Henk Hoijtink

Bondscoach Bert van Marwijk kwalificeerde het afsluitende groepsduel onverbloemd als het minste van de drie. Hij verhulde niet dat de evaluatie ervan een gewichtig onderdeel had gevormd van de voorbereiding op de achtste finale van vandaag (aanvang 16.00 uur) in Durban tegen Slowakije. „Het is duidelijk besproken”, zei Van Marwijk, kort nadat hij de buitenlandse pers had uitgelegd dat een winnend team niet alleen maar vriendelijk voor elkaar kan zijn–een van de adagia sinds zijn aantreden in 2008.

Donderdag had Van Marwijk al gesproken over een vorm van gemakzucht die in een later stadium fataal zou kunnen zijn. Op de suggestie dat de terugval naast mentale ook kwalitatieve oorzaken–defensieve kwetsbaarheid vooral–zou kunnen hebben, ging hij wijselijk niet in, als een coach die zijn speler ook weer wil beschermen. „Er zijn meer ploegen die hier soms minder spelen”, zei Van Marwijk. „Maar het overkomt ons als we voorstaan. Er zal een gevoel in zijn geslopen dat ze het rustig konden uitspelen.”

Aanvoerder Van Bronckhorst meldde dat de zorgwekkende periode ook door de spelers zelf is besproken. „We moeten ervoor zorgen dat zo’n fase niet meer voorkomt”, sprak hij. Er zou van een tijdige waarschuwing kunnen worden gesproken, nu zich voor Oranje een tegenstander aandient die zich voor onderschatting dan wel argeloosheid zou kunnen lenen. Van Marwijk liet zich in de gekende stereotiepe bewoordingen uit over het relatief onbekende Slowakije. „Het is een stugge, fysiek sterke ploeg”, zei hij. „In deze fase is geen tegenstander te onderschatten. We zullen alle zeilen moeten bijzetten.”

Een bijkomende moeilijkheid voor Van Marwijk is dat de houding van de Slowaken zich niet laat voorspellen. In hun afsluitende groepsduel met Italië (3-2) speelden ze tamelijk offensief, maar daar was met één punt vooraf ook wel enige noodzaak toe. Het is goed voorstelbaar dat Slowakije zich vandaag in eerste aanleg defensief zal bewapenen, volgens de methode waarmee Oranje door Denemarken (2-0) en Japan (1-0) aanvankelijk toch was ingekapseld. „Slowakije is gevaarlijk op de counter”, zei Van Bronckhorst. „Elke ploeg die in deze fase van het WK is aanbeland, verdient het.”

Bondscoach Van Marwijk liet op zijn beurt nogmaals blijken hoezeer het verval tegen Kameroen hem had ontstemd, als om zijn boodschap kracht bij te zetten dat juist nu nieuwe verslapping niet te tolereren is. „We hebben tot dusverre een redelijk stabiele indruk gemaakt”, sprak Van Marwijk. „Maar tegen Kameroen had ik gaandeweg het gevoel dat we ook konden verliezen. In die zin heeft de ploeg mij voor het eerst verrast. Ik denk nu dat de spelers begrijpen waar het om gaat.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden