Verslagenheid en stilte in de straten van Belgrado

BELGRADO - Net na het middaguur is het doodstil voor het regeringsgebouw van Servië aan Nemanjina-straat in Belgrado, waar een halfuur eerder premier Zoran Djindjic werd neergeschoten.

Er hebben zich enkele honderden mensen verzameld, maar vrijwel niemand zegt een woord. De aanwezigen, jong en oud, kijken wezenloos voor zich uit.

Dusko Pekic behoort tot de uitzonderingen en hij windt er geen doekjes om. ,,Hij is gestorven zoals hij heeft geleefd'', zegt hij, enigszins afgezonderd van de massa. Pekic zal er geen traan om laten dat Djindjic dood is. ,,Hij was een misdadiger onder de misdadigers'', luidt zijn harde oordeel.

Net als tientallen stadgenoten heeft Pekic zich naar het regeringsgebouw begeven, zodra hij van de aanslag op de minister-president hoorde. Nemanjina, een belangrijke verkeersader, is afgesloten voor het verkeer. Met automatische geweren bewapende politiemannen lopen zenuwachtig heen en weer.

,,Begrijp me goed'', verontschuldigt Pekic zich. ,,Ik wens niemand toe op deze manier aan zijn einde te komen. Maar Djindjic heeft te veel risico gelopen en hij heeft zich met de verkeerde mensen ingelaten.''

Zoran Djindjic was geliefd in het Westen, waar men hem prees om zijn economische hervormingsbeleid en zijn continue gevecht met zijn grote rivaal, de conservatieve, nogal nationalistische Vojislav Kostunica, die tot voor kort president van Joegoslavië was. Maar in Servië zelf was hij op z'n minst omstreden.

Gewone burgers verweten hem dat hun leven, sinds de val van Slobodan Milosevic, er nauwelijks op vooruit is gegaan. Ze zagen de prijzen omhoog gaan, hun inkomen stagneren. De oude maffia, rijk geworden onder Milosevic, zag in Djindjic een bedreiging voor haar handel.

De premier moest niets hebben van deze Milosevic-maffia, maar velen betichtten hem ervan zich te omgeven met een nieuwe elite die evenmin vies is van criminele methoden. Het resultaat was een heuse maffia-oorlog, waarin de afgelopen maanden veel topcriminelen het leven hebben verloren.

En tot slot is er het leger, waar Djindjic de afgelopen tijd greep op probeerde te krijgen. Hij stond immers onder zware internationale druk om de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic uit te leveren aan het Joegoslavië-tribunaal. Mladic bevindt zich hoogstwaarschijnlijk in Servië en even waarschijnlijk krijgt hij bescherming van (lieden uit) datzelfde leger.

VERVOLG OP PAGINA 6

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden