Verslagen acht heeft perspectief

gifu - Na de uitschakeling in de herkansing voor de wereldtitel roeienin de acht lag realisme nog op de bodem van de Nagara in Gifu. De roeiersen hun stuurman waren kapot van de verloren race. Op het hoogste niveauwaren hun ambities groter dan hun kwaliteit. Rusland en Polen, zelfsFrankrijk bleken sneller. Niet veel maar voldoende voor het verschil tussenfinale en uitschakeling.

Slag Mitchel Steenman bracht van chagrijn geen woord uit, anderen, alsJurrien Rom Colthoff en Rogier Blink spraken wel, maar baalden evenhardgrondig. 'Zuur', zei Blink, 'we hebben een paar dagen iets om over nate denken.' 'We hebben wel gevochten', wist Rom Colthoff.

Coach Mark Emke, gepokt en gemazeld in dik twintig jaar roeien, kon naafloop niet anders dan stellen dat zijn acht nog niet ver genoeg is voorschermutselingen aan de top. 'Maar er is voldoende mogelijkheid tot groei',stelde hij met nadruk. 'De meeste jongens zijn derde- en vierdejaarsroeiers. Er zitten kerels in die boot die drie jaar geleden nog nooit eenriem hebben vastgehouden. Vier van hen zijn nog onder de 23 jaar. In hettoproeien kun je dan eigenlijk nog niets verwachten, al hoop je hetnatuurlijk wel.'

Emkes ploeg was te onervaren, het merendeel was voor het eerst op eenA-WK, om de Russen en Polen al te kunnen pakken in een race die ertoe deed.'Onze mannen kunnen het 1500 meter, nu moeten ze harden naar tweekilometer. Het komende jaar moeten we die vijf seconden kunnen verbeteren.Het perspectief is er.'

Na de herkansingen kon Nederland een voorzichtige balans opmaken. Tweeploegen hebben de finale al bevochten (vrouwenacht en lichtgewichtdubbelvier vrouwen), vijf plaatsten zich voor de halve finales (drieskiffeurs en de vier-zonder-stuurman) en vier ploegen zijn uitgeschakeld(mannenacht, lichte vier-zonder en twee-zonder m/v). Voor het merendeelpositief. Dissonant was de lichte vier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden