Verslaafde heester moet lucht bij A10 verbeteren

(TROUW)

Met de 'Green Junkie', een aan fijnstof 'verslaafde' kamperfoeliesoort, gaan onderzoekers proberen de luchtkwaliteit langs de A10 bij de Amsterdamse Zuidas op te krikken.

De proef, die in januari begint, is een van de acht projecten die een onderzoeksbudget hebben gekregen van het nieuwe Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Studies. In dit AMS, gevestigd in het Tropeninstituut, doen de TU Delft, het Massachusetts Institute of Technology in Cambridge en de Wageningen UR onderzoek naar grootstedelijke vraagstukken. Amsterdam fungeert daarbij als levend laboratorium.

Bomen, heesters, mossen en vetplanten hebben de eigenschap fijnstof uit de lucht te kunnen afvangen en vasthouden. Bij een regenbui spoelt het fijnstof van de beplanting af en komt op de grond terecht, waar het door micro-organismen in de bodem wordt afgebroken.

Veredelaar Ton van Oostwaard, van plantenveredelingsbedrijf MyEarth, heeft de Green Junkie, waarmee de lucht bij de Zuidas gezuiverd gaat worden, speciaal voor dat doel gekweekt. Deze kamperfoeliesoort is hariger dan zijn soortgenoten en daardoor nog beter in staat om vervuilde deeltjes uit de lucht 'op te eten'.

Van Oostwaard heeft nog grotere plannen met zijn aan fijnstof verslaafde heester: hij wil er de hele Stelling van Amsterdam mee volplanten, om met die groene ring de lucht rondom de stad te zuiveren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden