Verse en biologische zorgmaaltijd is niet per se duurder

© Jörgen Caris

Investeren in een betere maaltijd hoeft zorginstellingen niet veel extra's te kosten. Dat bewijst zorginstelling Naarderheem in Naarden. Sinds de AWBZ-instelling voor ouderen en revalidatiepatiënten de overstap maakte naar verse maaltijden van grotendeels biologische oorsprong eten de bewoners hun bord met smaak leeg. Dit bespaart het zorgcentrum op jaarbasis 60.000 euro aan voedingssupplementen.

Door deze besparing vallen de extra investeringen in boodschappen en horecapersoneel uiteindelijk mee. "Per maaltijd zijn we sinds de overstap een dubbeltje duurder uit", becijfert Marco Wisse, directeur van Naarderheem. "Op jaarbasis is dat ongeveer 70.000 euro. Dat moet ik elders bezuinigen, maar dat is het me waard omdat het welzijn en de gezondheid van de bewoners er op vooruitgaan."

Wisse gooide tweeënhalf jaar geleden het roer om in zijn zorginstelling. Industriële maaltijden uit een centrale keuken kwamen er niet meer in en eigen koks en biologische streekproducten juist wel. De gerechten worden niet langer in een eetzaal opgediend maar in een restaurant met gastvrouwen die het gezellig maken.

Biologische streekproducten
Wisse denkt dat de hernieuwde trek van de ouderen in zijn zorgcentrum niet alleen te danken is aan de betere ambiance, maar ook aan de overstap naar biologische streekproducten. "Die zijn veel lekkerder en gezonder. Je kunt het nóg zo gezellig maken, maar als de maaltijd niet smaakt, laten mensen hem toch staan."

Lisette de Groot, hoogleraar voeding van oudere mensen aan de universiteit van Wageningen kan zich voorstellen dat biologische en streekproducten een meerwaarde hebben. "Al is het maar omdat ouderen streekproducten herkennen van vroeger."

De universiteit start binnenkort een onderzoek naar de eventuele effecten van biologische en streekproducten in de ouderenzorg. "Een promovenda van ons heeft al wel het effect van het verbeteren van de sfeer waarin maaltijden worden opgediend, onderzocht. Of dit uiteindelijk kosten bespaart is binnen dit project niet bekeken. Wel bleek daaruit dat een betere ambiance tot minder gewichtsverlies bij de ouderen leidde en tot een betere kwaliteit van leven."

Lees meer hierover vandaag in de Verdieping.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden