Verschuren gelooft weer in de toekomst

Na diep dal vindt zwemmer met WK-limiet de weg omhoog

De glimlach is terug op zijn gezicht. Sebastiaan Verschuren heeft er meer twee jaar op gewacht: licht aan het einde van de tunnel. Het dal was donker. De 26-jarige zwemmer uit Amsterdam had aan zichzelf getwijfeld.

Op de Olympische Spelen in Londen greep hij achthonderdste naast een podiumplek op het koningsnummer, de 100 vrij. De vijfde plaats in de olympische finale gaf hem het vertrouwen dat hij - een voormalig lange afstandzwemmer -- de snelste zwemmer ter wereld kon worden. Dat hij bij de echte sprintkanonnen kon horen. Het mooiste moment van zijn carrière.

De verwachtingen waren hoog sinds die ene piek, maar Verschuren kon het niet waarmaken. In de training ging het sinds Londen geweldig. Maar in de wedstrijd bakte hij er niets meer van. Zodra hij het startblok verliet, voelde het water aan als stroop. Er ging altijd wel iets mis. Een foutje tijdens de start, een mislukt keerpunt. Verkeerde slagfrequentie. Soms miste Verschuren gewoon het vertrouwen. Nog nooit vielen er zoveel scheldwoorden in de mixed-zone van het zwembad als in de afgelopen 2,5 jaar.

Gisteren kwam na lang wachten de verlossing. Verschuren zwom op de Swim Cup in Eindhoven in de series op de 100 vrij 48.25, goed voor een WK-limiet op zijn favoriete afstand. Met die tijd komt Verschuren meteen bovenaan de ranglijst van snelste tijden van dit seizoen, al is het jaar nog vroeg en is het geen tijd waarmee zwemmers tegenwoordig olympisch- of wereldkampioen worden.

"Dit is gewoon vet", lachte Verschuren. "Op een gegeven moment dacht ik dat Londen misschien een uitschieter was geweest. Het kwam er op de een of andere manier niet meer uit."

Op de wereldkampioenschappen zwemmen in Barcelona in 2013, de zomer na Londen, wilde Verschuren grootse dingen laten zien. De zwemmer zou, zo verkondigde hij stoer, in een bloedvorm verkeren. Toch sloeg zijn motor na 75 meter af. Geen WK-finale, geen medaille, geen roem.

Terug in het Sloterparkpad hield hij diepgaande gesprekken met zijn coach Martin Truijens. Er moest iets veranderen. De vrolijke, nonchalante grapjas die hij altijd was geweest, was veranderd in een zombie, was de conclusie. Tijdens wedstrijden zat hij maar wat voor zich uit te staren, te veel gefocust op het resultaat. En daardoor te gespannen.

Terug naar de grapjas-variant. Maar ook zijn oude-ik kon geen wonderen verrichten. Op de Europese kampioenschappen in Berlijn, vorige zomer, was Verschuren vrolijk. Hij speelde spelletjes, keek films, maakte grappen. Kortom: hij had zichzelf teruggevonden.

Op het droge dan. Want in het water maakte hij een dure beginnersfout. In de halve finale op de 100 vrij ging Verschuren te gehaast af. Daardoor had de zwemmer geen energie meer over voor een toptijd. Kansloos tiende. Weer een mislukt toernooi.

In twee jaar niets vooruit gekomen. Voor het eerst begon Verschuren te twijfelen of de samenwerking met zijn coach Martin Truijens - waar hij zijn hele carrière heilig in had geloofd - wel de goede was. Truijens vroeg zich op zijn beurt ook af of hij nog wel de perfect match was voor de zwemmer die ooit Nederlandse titels won op de 1500 meter.

Enige tijd later gaven de twee elkaar toch weer het ja-woord. Onder een aantal voorwaarden. De trainer zit Verschuren tegenwoordig veel meer achter zijn broek aan. Lol trappen prima. Maar hij moet wel scherp blijven.

Plezier op de training is er volgens Verschuren tegenwoordig nog altijd, mede door zijn nieuwe teamgenoten Sébas van Lith en Mathys Goosen. Om Van Lith lacht Verschuren 'zich blauw'. En Goosen, die is opgegroeid in Johannesburg, gooit er af en toe wat Zuid-Afrikaanse termen door. Tot hilariteit van de groep.

Om zijn start en keerpunten - zijn zwakke punten - te verbeteren traint Verschuren tegenwoordig regelmatig in Eindhoven. De analisten van het sportlaboratorium in het Pieter van den Hoogenband-zwemstadion gaven hem nieuwe tips waar hij weer verder mee kwam. "Andere ogen zien nieuwe dingen. Toen ik daar één keer had getraind, kwam ik met veel vertrouwen uit het water. Er viel nog veel te verbeteren."

Een goede sfeer, voldoende controle en een nieuwe blik op zijn start en keren. Dat is de magische formule waarmee Verschuren zijn olympische vorm hoopt terug te krijgen. De afgelopen maanden wist hij dat hij uit het dal aan het klimmen was. "Het moest er gewoon een keer uitkomen."

Op de WK in Doha in december zwom er geen enkele man voor Nederland mee. Verschuren vond de mondiale titelstrijd over de korte baan niet belangrijk genoeg om ervoor uit te rusten toen hij er een limiet voor moest zwemmen. Een treurig affiche na de successen van Pieter van den Hoogenband.

Voor de WK langebaan, komende zomer in het Russische Kazan, zijn de mannen weer vertegenwoordigd. Lange afstandzwemmers Ferry Weertman en Maarten Brzoskowski hebben ook al tickets op zak.

"Mooi", vindt Verschuren. "Dan zijn we ook van dat gezeur af."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden