Verscholen in het landschap

Architectuur van Waterlinie Museum beste van 2015

Het Waterlinie Museum Fort Vechten in Utrecht is het meest opmerkelijke nieuwe gebouw van 2015. Dat vindt de redactie van het Jaarboek Architectuur, dat al bijna dertig jaar het internationale visitekaartje is van de Nederlandse architectuur. Elk jaar selecteert de redactie de dertig meest bijzondere gebouwen die zijn gerealiseerd. De 'winnaar' komt op de cover van het boek. Het Waterliniemuseum is een ontwerp van architect Anne Holtrop (1977). Hij stond voor de uitdaging de Nieuwe Hollandse Waterlinie, met 46 forten, 5 vestingsteden en honderden sluizen het grootste Rijksmonument van Nederland, samen te ballen in één museum. Het werd een gebouw zoals de oude forten: verscholen in het landschap.

Volgens de jury heeft de architect zich onthouden van de zoveelste spectaculaire toevoeging aan het landschap, maar zich evenmin beperkt tot een 'brave restauratie of in de pas lopende invulling van het bestaande fort'. Het museum oogt stoer en industrieel, maar door de gebogen vormen ook verfijnd. Het ligt als een 'gordijn' in het landschap gedrapeerd. Midden in het gebouw bevindt zich een patio, waar in de betonnen vloer de Nieuwe Hollandse Waterlinie als een 50 meter lange maquette is uitgespaard. Bezoekers kunnen de sluizen open zetten en zo ervaren hoe de linie werkt.

Op de achterkant van het jaarboek staat De Landmark, een toren die het architectenbureau Monadnock bouwde in het Limburgse dorp Nieuw Bergen. De omringende kerkdorpen hebben allemaal een kerktoren als baken, dat miste deze naoorlogse plaats. Vernieuwen vanuit het bestaande is dé trend onder jonge architecten, signaleert de redactie. Anders dan hun voorgangers leggen ze ook sterker de nadruk op samenwerken. De architect als 'solistische visionair' heeft afgedaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden