Verschil prijzen prikken

AMSTERDAM - Reizigersvaccinaties zijn bij sommige GGD's veel duurder dan bij andere. De gezondheidsdiensten van de gemeenten kunnen de grote prijsverschillen niet verklaren. ,,Misschien willen sommige GGD's winst maken.''

In Rotterdam kost een hepatitis A-vaccinatie bijvoorbeeld 52 euro, terwijl datzelfde vaccin in het nabijgelegen Dordrecht 39 euro kost. De prijsverschillen kunnen behoorlijk oplopen. Een gezin met twee kinderen dat bijvoorbeeld op vakantie gaat naar Roemenië betaalt bij de GGD Oostelijk Zuid Limburg 207,40 euro voor een consult, een DTP-vaccinatie en bescherming tegen hepatitis A. Bij de GGD Flevoland kost hetzelfde pakket 304 euro.

De meeste GGD's vragen prijzen vergelijkbaar met Rotterdam; Flevoland is een extreme uitschieter naar boven. Maar er zijn ook meer GGD's die het lukt om net zo goedkoop als Limburg en Dordrecht dezelfde diensten aan te bieden.

Volgens Rob Beuse, directeur van GGD Nederland, hechten duurdere GGD's aan traditie en hebben ze ,,een lange geschiedenis met leveranciers bij wie ze de vaccinaties kopen''. De GGD's zouden daarom geen goedkopere leveranciers willen zoeken.

Dat is echter niet de verklaring. Neem Rotterdam en Dordrecht. Zij kopen samen de vaccinaties bij de fabrikant om de prijs te drukken, maar dat merkt de consument in Rotterdam dus niet.

,,Ik heb geen idee waarom het bij ons duurder is'', zegt een woordvoerder van de GGD Rotterdam.

De GGD in Dordrecht probeert de prijzen zo laag mogelijk te houden, omdat er veel concurrenten in de buurt zijn, zoals de GGD in Rotterdam en de Travel Clinic in het Havenziekenhuis, zegt een woordvoerder.

Christian Hoebe, zorgcoördinator van de GGD Oostelijk Zuid Limburg, weet ook niet waarom het pakket bij zijn instelling bijna honderd euro goedkoper is dan bij de collega's in Flevoland. ,,Misschien dat sommige GGD's wel met een winstoogmerk de prijzen berekenen.''

De reizigersvaccinaties zijn geen wettelijke taak van de GGD's -winst maken is daarom niet verboden- maar Hoebe zelf noemt de inentingen ,,een belangrijke onderdeel van de gemeentelijke gezondheidszorg''. ,,We proberen de prijzen zo laag mogelijk te houden, zodat iedereen zich goed laat vaccineren. Dat zijn we onze klanten verplicht. Dat lukt nog niet. Uit onderzoek blijkt dat 26 procent van de reizigers geen gezondheidsadvies vraagt. Ook daarom houden we de prijzen laag.''

Op dit moment laat de landelijke GGD-koepel onderzoeken waarom de diensten zo in prijs verschillen en of de duurdere GGD's hun prijzen kunnen verlagen.

Directeur Beuse raadt reizigers aan de prijzen dan maar te vergelijken op internet en te kiezen voor de goedkoopste instantie in de buurt. ,,Hoewel dat natuurlijk lastig is als je in Flevoland woont en de vaccinaties in Limburg veel goedkoper zijn.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden