Verruimen van de grondslag helpt het CDA niets vooruit

Jan Jacob van Dijk Kandidaat-lijsttrekker CDA Gelderland en oud-Kamerlid voor het CDA en hoogleraar christelijk sociaal denken

De discussie over de grondslag van het CDA is zo oud als het bestaan van de partij. Sterker, al bij de besprekingen voorafgaande aan de fusie van de drie partijen tot het CDA in 1980 was dit een van de lastigst te nemen hobbels.

Daarom is er met de discussie zoals nu gevoerd door enkele voorzitters van Brabantse CDA-afdelingen (Trouw, 29 juli) niets nieuws onder de zon. Zij pleiten voor het verruimen van de grondslagen van het CDA zo, dat ook mensen met een niet-christelijke geloofs- of levensovertuiging zich thuis zouden kunnen voelen bij de partij.

Het is goed om eens in de zoveel tijd weer de grondslagen van een beweging tegen het licht te houden. Dat kan alleen maar versterkend werken, zeker na een grondige discussie. Want de grondslagen vormen de basis van het politiek handelen en discussie daarover maakt het draagvlak voor de uiteindelijke koers alleen maar groter.

Maar om nu de grondslag los te laten of te verruimen om daarmee meer kiezers in de grote steden te trekken lijkt mij niet de juiste weg. In de afgelopen jaren hebben mensen kritiek op het CDA gehad, omdat het beleid in hun ogen niet goed was. Die mensen overtuig je niet met verruiming van de grondslag, want het gaat ze om het beleid, niet om de grondslag.

Aan de andere kant waren er mensen die het beleid op gespannen voet vonden staan met de christen-democratische uitgangspunten. Die overtuig je met zulke voorstellen in het geheel niet.

Het echte probleem van het CDA is niet zijn identiteit. Kiezers kunnen we wel terugwinnen door herkenbare personen naar voren te schuiven, met goed beleid, heldere taal en door problemen waar mensen mee worstelen op te lossen. Maar gemakzuchtige kiezers die snelle instant-oplossingen willen, stelt het CDA als bestuurderspartij teleur. Dus zullen we meer werk moeten maken van de personen en de thema’s die ze aansnijden.

In de regio moet je daarbij denken aan het garanderen van veiligheid in de nachten en weekenden en van voldoende voorzieningen in geval van krimp. In de steden vragen anonimiteit en veiligheid om een ander soort beleid. Vanuit onze grondslag zijn deze problemen aan te pakken. Onze uitgangspunten helpen met het formuleren van het verhaal, van het perspectief van waaruit CDA-politici politiek bedrijven.

Maar met uitgangspunten alleen wint het CDA de gunst van de kiezer niet. Ze moeten de basis vormen van een verhaal over de samenleving die het CDA volgens christen-democratische beginselen voorstaat.

Daarom is het verruimen van de christelijke grondslag niet de juiste weg. Het maakt een politieke partij koersloos. En dat is het laatste waar het CDA op zit te wachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden