Verregend weekeinde is schuld van mens zelf

AMSTERDAM - Als bewoners van de oostkust van Noord-Amerika klagen over natte weekeinden, kon dat hun eigen schuld wel eens zijn. De luchtvervuiling neemt van maandag tot vrijdag steeds verder toe, met gevolg dat het vrijdag harder waait en zaterdag en zondag meer plenst.

Dat is, wat boud samengevat, de conclusie van Amerikaanse onderzoekers, die vandaag in het wetenschappelijke vakblad Nature de wekelijkse schommelingen presenteren in de vervuiling en neerslagcijfers van verschillende regio's aan de oostkust.

Dat de mens het klimaat op wereldschaal beïnvloedt staat voor velen wel vast, net als de lokale invloed van industrie en bebouwing op de temperatuur en de neerslagkans. Maar de gevolgen van menselijke activiteit voor een zo grote regio als nu is onderzocht, zijn veel onduidelijker.

In een strook langs de kust van de Noord-Atlantische Oceaan werd de concentratie van twee vervuilende stoffen van mensenhand, ozon en koolmonoxide, in de eerste helft van de jaren negentig nog eens bestudeerd. We sturen door de week heen steeds meer van zulke aërosols de lucht in, bleek daaruit. Zondag is het 'schoon' in vergelijking met vrijdag.

Uit metingen van benedenwindse regio's verder de oceaan op, blijkt de piek daar enkele dagen later te arriveren. De neerslagcijfers vertonen eenzelfde cyclus. In de buurt van de kust valt de meeste regen op zaterdag, zelfs 22 procent meer dan op maandag. Vervolgens trekt het nattere weer de oceaan op om op dinsdag in de mid-Atlantische regio's het meeste water te brengen.

Er valt in het weekend dus meer te mopperen. De vervuiling lijkt ook van invloed op het karakter van tropische wervelstormen, waarbij de windsnelheden naar het eind van de week toenemen, met een maximum op vrijdag. Door de thermische gevolgen van veel aërosols in de lucht zou de turbulentie in stormgebieden vergroot kunnen worden.

Nu beschikken de onderzoekers niet over kant en klare theorieën over de logische weg van luchtverontreiniging naar meer regen en wind, maar zij kennen geen meteorologisch mechanisme dat 'meer regen op zaterdag' kan voorspellen. Als we niet in een pesterige regenmaker willen geloven, zullen we moeten aannemen dat de mens er zelf de hand in heeft. Vooral de automobilist, geven de onderzoekers nog mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden