Verrassing bij Partij voor de Dieren: de leden kiezen een 24-jarige outsider als voorzitter

Sebastiaan Wolswinkel Beeld YouTube screenshot

Jeugdig elan in plaats van een PvdD’er van het eerste uur.

De nieuwe voorzitter van de Partij voor de Dieren wil dat lokale afdelingen meer autonomie krijgen. Volgens de 24-jarige Sebastiaan Wolswinkel zijn de mensen in de partijtop de afgelopen jaren te veel op hun hoede geweest. “Ze wilden voorkomen dat onze partij zou afglijden naar een grijs midden, zoals ze met eerdere idealistische partijen als D66 hadden zien gebeuren. Maar daardoor zijn ze volgens mij ook te voorzichtig geweest tegenover mede­leden.”

Wolswinkel was de afgelopen drie jaar voorzitter van de jongerenpartij Pink! en werd afgelopen zondag op het partijcongres verkozen tot landelijk partijvoorzitter. Met twaalf stemmen verschil versloeg de jonge wiskundeleraar de huidige secretaris van het landelijk bestuur, Elze Boshart.

Transparanter en democratischer

Zijn overwinning is opvallend, want het bestuur van de PvdD had Boshart voorgedragen. Zij was in 2002 een van de medeoprichters van de partij en maakt al sinds 2013 deel uit van het landelijk bestuur. Tegen NRC zei ze verbaasd te zijn over de keuze van de leden voor een ‘outsider’. “We verwelkomen zijn jeugdigheid en enthousiasme, maar hij zal zich snel moeten inwerken.”

De nieuwe voorzitter wil de PvdD transparanter en democratischer maken. “Ik merkte dat er heel veel positieve energie beschikbaar was bij de partij die niet benut werd”, zegt hij. Wolswinkel vindt onder meer dat de leden bij ieder congres de kans moeten krijgen het partijbestuur te ondervragen over het hoe en waarom van hun handelen en dat de notulen van bestuursvergaderingen openbaar worden voor afdelingsbesturen en provinciale werkgroepen.

Democratiseringsagenda

Bovendien wil hij dat de leden van de jongerenorganisatie Pink! een actievere rol krijgen in de moederpartij. Wolswinkel: “Het is een fase van groeipijn waar we doorheen moeten, daar komt het op neer. Maar we gaan er wel veel sterker uitkomen.” Tegenkandidaat Boshart blijft actief als secretaris en dus zal Wolswinkel haar en de andere bestuursleden ook van zijn hervormingsplannen moeten overtuigen. En dat kan wellicht nog lastig worden.

“Het zijn natuurlijk niet hun ideeën, anders zouden ze al doorgevoerd zijn”, zegt Wolswinkel. Toch verwacht hij ook van hen uiteindelijk steun voor zijn democratiseringsagenda. “Dit zijn doorgaans mensen die al vanaf het eerste uur bij de partij betrokken waren. Alles wat we nu zijn is aan hen te danken.”

Lees ook:

D66-senator maakt overstap naar Partij voor de Dieren

Tot vorige week was ze senator voor D66, nu staat Henriëtte Prast op de kandidatenlijst van de Partij voor de Dieren voor de Eerste Kamer. Prast stapte vorige week onverwacht op als D66-senator. Ze was het al langer oneens met het partijstandpunt van D66 over dierenwelzijn.

In Zeeland heeft de Partij voor de Dieren nog alles te winnen

De verkiezingen van woensdag zijn de Partij voor de Dieren op het lijf geschreven. Natuurbeheer, ruimte voor landbouw: alles waar de provincie over beslist, raakt de agenda van Thieme c.s. Trouw loopt mee met de partij in Zeeland, waar nog een wereld te winnen valt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden