Verrassing aan top MK

Het eerste weekend van de MK-viertallen zit erop. De verrassing kwam uit onverwachte hoek. Pegasus (Amsterdam), met Luitwieler-Van Valen en Kortleve-Te Velde, voert na zes wedstrijden de ranglijst aan met 110 WP, terwijl dit team toch behoorlijk verzwakt leek door het vertrek van Bomhof-Niemeijer (Bomhof naar 't Onstein 2) en Oltmans (naar 't Onstein 1). Modalfa staat tweede (106), de Lombard derde, 't Onstein 1 vierde.

Aan spectaculaire spellen was, zoals gebruikelijk, geen gebrek. Het grilligste spel van het weekend lag als volgt (Zie diagram 1).

West heeft een zeldzaam 0-6-1-6 patroon, volgens de regelen der statistiek moet een beetje clubbridger al gauw een jaar of tien spelen om een keer deze verdeling te treffen. Dat zowel west als oost een renonce in schoppen heeft doet helemaal de deur dicht. Vanzelfsprekend was aan geen enkele tafel het biedverloop hetzelfde. Een van de mogelijkheden was het volgende:

West Noord Oost Zuid

- - - 1

2 4! 4!! 5

6 6 pas pas

7 dbl pas pas

pas

Het 4-bod van noord gaf een singleton harten aan en schoppensteun. Oost deed er een schepje bovenop en bood 4, een controle bod met hartenfit. Hierna was west niet meer stil te krijgen en bood na 6 van noord nog 7, door noord gedoubleerd. Gelukkig voor NZ mocht hier tegen noord uitkomen. Die had er weinig moeite mee om A op tafel te leggen, maar stel dat zuid uit had moeten komen (aan sommige tafels was dat van toepassing, omdat west met 2 kon volgen, dat een harten-klaverenspel aangaf), dan had zuid niet met A uit moeten komen, want dan gaat in west de ruiten weg en kan oost troeven, waarna 7 zelfs gemaakt wordt. Na de ruitenstart ging 7 één down.

Een ander interessant spel was het volgende (Zie diagram 2).

Als OW vrije doorgang krijgen, zullen ze 6 wel weten te bereiken. Maar tegenwoordig worden er heel wat 'afbraak'-openingen gespeeld en dan krijgen NZ de kans om OW het leven zuur te maken...

West Noord Oost Zuid

- 2 1) 2 4!!!

???

1) Zwak met hoge kleuren (of iets willekeurigs sterk)

Noord kon hier 2 openen, wat een zwak spel met de hoge kleuren aangaf. Oost kon hierna nog 2 volgen, maar door direct naar 4 te springen zette zuid west het mes op de keel. Uiteindelijk wist west niets beter te doen dan 5 te bieden. Het is overigens nog niet zomaar 6; daar moet nog wel even voor 'gewerkt' worden. Zuid kwam uit met schoppen voor de heer van de leider. Die kon nu eerst de hoge kleuren elimineren. Het ging H, H, schoppen naar de aas, op A een klaveren weg, schoppen getroefd, ruiten naar de aas en weer een schoppen hoog getroefd. Met een klein troefje kon de leider weer naar de dummy om B voor te spelen, die doorliep voor de heer van zuid. Die kwam een kleine klaveren na, het moment van de waarheid. De leider moest bepalen of zuid 9 had en noord V of andersom. Alle leiders raadden goed. Het belangrijkste argument zit in de uitkomst. Had zuid HV gehad, dan was hij hiermee mogelijk uit gekomen; nu hij dit heeft nagelaten zitten de klaverenhonneurs waarschijnlijk verdeeld.

Tot slot een wat technischer spelletje (Zie diagram 3) voor verdediging.

In de praktijk ging de bieding meestal kort maar krachtig:

West Noord Oost Zuid

- pas 1 2 1)

4 pas pas pas

1) Zwak sprongvolgbod

Meestal startte noord met H en speelde A en klaveren na door zuid getroefd. Omdat hierna de uitstaande troeven 2-2 vielen, werd 4 precies gemaakt. Er is een mooie verdediging die tot één down leidt, voor de liefhebbers een leuk puzzeltje.

Noord moet A starten en klaveren naspelen, getroefd door zuid. Nu moet zuid een kleine harten naar de heer van noord spelen, die weer klaveren moet spelen. Deze moet zuid niet klein troeven maar met V! Hierdoor wordt de leider gedwongen hoog over te troeven, waarna B van noord promoveert tot downslag. Kortleve-Te Velde (Pegasus) waren de enigen die dat voor elkaar kregen!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden