Verrassende straf voor FC Twente

voetbal FC Twente speelt volgend seizoen in de eerste divisie, als straf voor het financiële wanbeleid van de laatste jaren.

MATTHIJS KEUNING

FC Twente hoopte zich na het landskampioenschap van 2010 definitief bij de Nederlandse voetbaltop te vestigen, maar speelt komend seizoen in de eerste divisie. De KNVB strafte de club uit Enschede gisteren voor het financiële wanbeleid van de afgelopen jaren met degradatie uit de eredivisie. Een unieke straf: nooit eerder is in Nederland een club uit de eredivisie verwijderd. De nummer dertien van afgelopen seizoen kan nog in beroep.

De licentiecommissie van de KNVB kwam met de straf tot een compromis, zoals dat niet in de regels van de bond voorkomt. Het reglement bood slechts de optie van een boete van 42.250 euro, volgens de commissie disproportioneel laag. De andere optie was het intrekken van de licentie en degradatie naar het amateurvoetbal, iets wat de commissie weer disproportioneel zwaar vond.

De commissie moest het financiële wanbeleid van oud-voorzitter Joop Munsterman afwegen tegen de goede inspanningen van het nieuwe bestuur. Munsterman verzweeg bewust overeenkomsten met investeringsfonds Doyen. Het Openbaar Ministerie maakte gisteravond bekend dat de financiële opsporingsdienst Fiod strafrechtelijk onderzoek naar spelerstransfers van de club gaat doen.

De bond trekt de licentie in, maar verleent die per direct weer voor het laagste profniveau: de eerste divisie. Een controversieel besluit, ook omdat het nog altijd niet definitief is. FC Twente én de clubs die nog strijden tegen degradatie blijven daardoor in onzekerheid (zie kader).

Interim-directeur Onno Jacobs zei in een persconferentie dat bij FC Twente 'verbijsterd, teleurgesteld en vol ongeloof' is gereageerd. "Dit voelt als een mokerslag. Met dit scenario hebben wij nooit rekening gehouden. Wij zijn ervan overtuigd dat we aan alle voorwaarden van de licentiecommissie hebben voldaan. We gaan het vonnis bestuderen en binnen een paar dagen onze vervolgstappen bepalen."

De supporters reageerden geschokt. Tegen het einde van de middag verzamelden zich enkele honderden bij het stadion. "De stemming is beduusd, mensen komen net uit hun werk richting stadion", zei Ufuk Ermis, voorzitter van de overkoepelende supportersvereniging De Vriendenkring.

"Deze straf is uiterst dubieus. De regels zijn tijdens het spel veranderd, want het was óf eredivisie óf zonder licentie naar de tweede divisie. Als ze daar goede argumenten voor hadden gegeven, had iedereen dat geaccepteerd. Nu wordt met onduidelijke argumenten een niet-bestaande optie gekozen."

Ook clubdirecteuren in de eerste divisie reageerden verontwaardigd. Volgens hen is het niet overlegd en is het niet in het belang van hun competitie. Daar komt opeens een sterke ploeg in terecht die hun kansen op promotie volgend jaar bemoeilijkt.

Ondanks de gecreëerde chaos en onzekerheid heeft de KNVB begrip voor de creatieve straf van de onafhankelijke licentiecommissie. "Wij vreesden dat de licentiecommissie de stekker er definitief uit zou trekken", zei directeur Bert van Oostveen. "Gelukkig is er een uitweg gevonden. FC Twente is een grote club met een grote achterban. De KNVB vindt het mooi dat die club een tweede kans krijgt."

undefined

gevolg: Willem II blijft in eredivisie

Het terugzetten van FC Twente naar de eerste divisie heeft gevolgen voor de clubs die vanavond en zondag in de play-offs strijden tegen degradatie. Als de straf ook na een eventuele beroepszaak van FC Twente wordt gehandhaafd, is Willem II (nummer 16 in de eredivisie) zeker van lijfsbehoud, ongeacht de uitkomst van de confrontatie met eerstedvisionist NAC. Als Willem II wint is ook De Graafschap (nr. 17 in de eredivisie) zeker, ongeacht hun eigen resultaat tegen eerstedivisionist Go Ahead Eagles. En als ook De Graafschap wint, mag zelfs het rechtstreeks gedegradeerde SC Cambuur (nr. 18) terugkeren, al vindt de club dat zelf niet sportief. Voor NAC en Go Ahead verandert niets: zij moeten hun play-offs winnen om te promoveren. De clubs zijn verrast door het besluit. NAC-directeur Justin Goetzee vertolkt de gevoelens. "De timing is ongemakkelijk en ongehoord. We zitten een dag voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar, maar niemand heeft het daar nu nog over. Dit besluit kan nog jaren consequenties voor onze club kan hebben, zeker bij het uitblijven van promotie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden