Verrassende ouverture MK

Wat blijft bridge toch een moeilijk voorspelbaar spel. Vorig seizoen regeerden Bakkeren-Bertens de MK viertallencompetitie met ijzeren hand, nu bungelen ze na het eerste weekend in de staart van het Butler-klassement (het paren klassement). Brink-Van Prooijen zullen een ander debuut bij Modalfa in gedachte hebben gehad (vorig jaar speelden ze voor het Leidse Crash), want ze staan nog een plek onder hun teamgenoten Bakkeren-Bertens. Het betekent dat Modalfa op dit moment elfde van de twaalf teams staat. Er is pas één weekend (van de vier) gespeeld, maar toch, wie had dat gedacht?

Voor Brink-Van Prooijen is het ook geen beste generale voor de Olympiade die vandaag in Istanbul van start gaat (ze spelen voor Team Oranje met Jansma-Verhees en Drijver-Schollaardt) Het dossier Jansma-Verhees laat een soort omgekeerd verhaal zien. Vorig jaar degradeerden ze nota bene, maar ze kregen een plek in hun tweede team (vorig jaar had 't Onstein nog twee teams in de MK), dat nu de tweede plaats inneemt. De Lombard (Rotterdam) staat eerste. Nu al is duidelijk dat het een spannende competitie gaat worden, want het veld zit nog dicht bij elkaar en uitgesproken favorieten zijn er niet.

De lijn tussen succes en mislukking is bij bridge ook een flinterdunne. Kijkt u maar naar de volgende spellen.

Op het eerste spel (zie diagram 1) zijn OW na een Muiderbergse 2-opening van oost (vijfkaart harten en vierkaart in lage kleur, geen opening) zonder tussenbieden van NZ in 4 aangeland.

Zuid kwam tegen 4 uit met H en switchte naar schoppen. De leider nam de boer van noord met de heer, maar verloor uiteindelijk een schoppen, twee ruiten en een klaveren, één down. Boek gesloten?

Toch niet. NZ hebben de leider een kans gegeven het contract te winnen! Na H kan de leider de troeven trekken in twee ronden (eindigend in west) en een klaveren in de hand troeven. Hierna volgt schoppen naar de aas en schoppen voor de vrouw van noord. Wat kan noord nog doen? Als hij klaveren naspeelt, is dat in de dubbele renonce (oost troeft, in west gaat een ruiten weg). Hij moet dus ruiten naspelen. Als hij een kleine ruiten naspeelt, laat de leider de vrouw van zuid houden! Hierna is zuid gedwongen in de dubbele renonce te spelen. Als noord geen kleine ruiten naspeelt, maar bijvoorbeeld de heer, dan valt de vrouw bij zuid eronder en heeft de leider maar één ruitenverliezer.

Zuid had dus in slag twee geen schoppen, maar ruitenvrouw na moeten spelen om de leider echt kansloos te laten.

Op het volgende spel kreeg de verdediging juist een kans die ze niet hadden mogen krijgen (zie diagram 2).

Na een 1-opening van zuid, kwamen NZ in 4 terecht. West kwam uit met B voor de heer van oost, die een kleine ruiten naspeelde voor de heer en aas van west. West speelde nu schoppen na, waarna de leider alleen A nog verloor door twee keer vanuit de dummy harten te spelen. West had geen schoppen, maar ruiten moeten terugspelen, toen hij met A aan slag was. Oost komt met A aan slag en kan door weer ruiten te spelen B van west laten promoveren. Op zijn beurt had de leider 4 altijd kunnen halen door in de eerste slag met A te nemen in dummy en meteen harten te spelen.

Ook aan spectaculaire spellen was geen gebrek. Wat dacht u hiervan: je partner doet een volgbod van 1 en je hebt VB-zevende van schoppen mee? Het spel lag als volgt (zie diagram 3).

West opende 1, noord volgde 1. Eén keer werd er doorgeboden tot 6 (als uitnemer tegen 6), gedoubleerd drie down, terwijl 6 altijd één down is en zelfs twee down gaat met ruiten start!

Nog zo'n wilde hand.

Wat zou u met deze 6-6-1-0 openen:

HV9765 AH10986 6 -

Eén west pakte het niet zo handig aan door deze hand (zie diagram 4) als een sterk spel te verkopen (hij opende 2). Even later mocht hij op vierniveau een kleur prikken (zuid had 4 geboden) en koos 4. Dat werd gedoubleerd en iedereen bleef zitten. Het afspel was spannend. Noord kwam uit met H door zuid overgenomen met de aas en harten na voor de vrouw op tafel. Een schoppen ging voor de heer naar de aas van noord. Het moment suprême. Noord had natuurlijk ook geen idee van het merkwaardige zitsel, maar kon gelukkig zien dat V naspelen geen haast had en speelde dus harten terug die zuid kon troeven, waarna 4 net één down ging. De scorelijst gaf een interessant beeld te zien. Liefst zesmaal stond er 4 gedoubleerd op met een overslag gehaald en éénmaal zelfs 5 gedoubleerd contract. Na een 1-opening, een 1SA-volgbod van noord en uiteindelijk een 4-rebid van west, ziet het er niet eens zo absurd uit. Wel een belangrijke les: open met zo'n apart twee kleurenspel altijd op eenniveau in je hoogste kleur, gevolgd door een sprong in je andere kleur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden