Verrassend sprookje ’Spruit’ laat alle kinderen klappen

Spruit, vanaf 4 jaar: 24/1 in Haarlem, 31/1 in Middelburg, 7/2 in Den Bosch. Tournee t/m 28/2. www.oorkaan.nl

Over een verlaten akker scheert een kraai met krassende geluiden en klapwiekende vleugels. De Iraakse danser Muhanad Rasheed speelt deze rol zó expressief dat er een golf van emoties door het kinderpubliek heen gaat. Zet daar de krachtige mimespeelster Marica Bujáki tegenover en het is vuurwerk. Net als de zigeunermuziek op viool, contrabas en accordeon van Csókolom.

In het theaterconcert ’Spruit’ van Oorkaan, de nieuwe naam van het Productiehuis Jeugdconcerten, beschermen vier muzikanten een opgroeiend meisje. Regisseur Eileen van den Hoek componeerde een verrassend sprookje over groot groeien en uitvliegen, waarin mime en muziek de toon zetten.

Al is zij klein van stuk, hoofdrolspeelster Marica Bujáki vult de hele zaal met haar verschijning. Eerst komt er een teentje tevoorschijn uit de aarde, die teen groeit uit tot een beentje en even later staat het meisje te wankelen op het toneel. Als zij haar evenwicht heeft gevonden volgt een brutale ontdekkingstocht. Haar blik valt op de muzikanten en die kunnen vanaf dat moment niet meer om haar heen. Eén voor één komen violisten Sander Hoving en Anti von Klewitz, contrabassist Scott White en accordeonist Evgeny Suvorkin tevoorschijn uit hun kleine houten huis, dat op hoge palen op het toneel staat.

De spelers communiceren in de taal van mime en muziek. Het meisje danst, zingt en beweegt op de klanken van de viool of contrabas. De muzikanten nemen haar als liefdevolle ouders in bescherming maar gaan ook het conflict aan met het temperamentvolle meisje dat geen grenzen kent. En als zij haar zin niet krijgt, staat ze te stampvoeten op het toneel. Bujáki is de ster van de voorstelling en zij neemt het jonge publiek moeiteloos voor zich in.

Het samenspel geeft de muziek een emotionele lading maar het lijkt de muzikanten van Csókolom ook te beperken. Zij krijgen te weinig tijd om uit te pakken met hun opzwepende zigeunermuziek. Soms blijft het spel steken in een kakofonie van losse klanken, die theatraal beter op hun plek vallen dan muzikaal. Juist de zang, die kwalitatief van minder hoog niveau is, krijgt teveel ruimte.

Plotseling klinkt in de verte een krassend geluid. Als meneer kraai weer met zijn wapperend vleugels ten tonele verschijnt, jagen de musici hem keihard krassend op hun violen weer weg. Maar zij kunnen niet voorkomen dat hij het hart van het meisje steelt. Aan het slot van het theaterconcert vallen de twee in elkaars armen en er volgt een vurige dans, dwars door de zaal. En álle kinderen klappen mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden