Verraderlijk Mers-virus slaat ook in Europa toe

Na Midden-Oosten nu patiënten in Frankrijk en Engeland

WYBO ALGRA

In het Midden-Oosten spookt sinds vorige zomer een broertje van het Sars-virus rond, dat inmiddels 18 mensen het leven heeft gekost. Ook in Europa steekt het nu de kop op. Dit weekeinde bleek een tweede patiënt in Frankrijk besmet, eerder sloeg het gevaarlijke virus al toe bij drie mensen in Engeland.

Berend Jan Bosch is virusonderzoeker aan de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Hij deed zelf moleculair onderzoek naar het nieuwe virus. En een team van internationale experts onder leiding van zijn naaste collega Raoul de Groot bedacht de naam: Middle East Respiratory Syndrome, kortweg het Mers-virus.

Wat heeft dit nieuwe virus te maken met Sars, het virus dat tien jaar geleden zo'n 800 mensen het leven kostte?
Bosch: "Het zijn allebei zogeheten coronavirussen. Familieleden dus, maar heel verschillende varianten. De ziekteverschijnselen zijn vergelijkbaar: hoge koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking. Bij dit nieuwe virus komen bovendien relatief veel ernstige nierproblemen voor.

"Het Sars-virus dook voor het eerst op in China. Dit nieuwe virus, de naam zegt het al, lijkt afkomstig te zijn uit het Midden-Oosten. De meeste ziektegevallen hebben zich tot dusver voorgedaan in Saoedi-Arabië. Dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat het zich ook tot die regio beperkt."

Wat heet: het is inmiddels in twee Europese landen opgedoken. Is dit de opmaat voor een wereldwijde uitbraak?
"Infectiehaarden in nieuwe landen betekenen doorgaans wel dat je de poppen aan het dansen hebt. Maar zover is het nog niet. In Engeland ging het om drie besmettingen onder huisgenoten, in Frankrijk om twee patiënten die een ziekenhuiskamer deelden. In beide gevallen was een van de patiënten recent in het Midden-Oosten geweest.

"Het virus is dus van mens op mens overdraagbaar en dat is altijd heel vervelend. Maar dat het in beide gevallen beperkt bleef tot slechts enkele ziektegevallen, betekent ook dat het virus zich niet gemakkelijk langs deze weg verspreidt. Dat is in zekere zin geruststellend.

"De laatste paar weken wordt de ziekte wel vaker gemeld. Het aantal besmettingen is nu meer dan dertig. Vijftien daarvan deden zich onlangs voor in één ziekenhuis in Saoedi-Arabië. Dat kan een incidentele uitbraak zijn. En het onderstreept dat het virus vooral toeslaat bij mensen die toch al medische problemen hebben."

Hoe nu verder?
"Ik heb gelezen dat Saoedi-Arabië experts laat invliegen. Het is nodig om in de regio grootschalig onderzoek te doen, om te kijken waar het virus circuleert. Dan gaat het zowel om mensen, die misschien niet - of nog niet - ziek zijn, maar het virus wel onder de leden hebben, of hebben gehad. Dat laatste valt aan te tonen via de antistoffen die het lichaam tegen het virus maakt. Wij hebben samen met het RIVM een test ontwikkeld voor die antistoffen.

"Daarnaast is het belangrijk om de bron van het virus te vinden, en dat is vermoedelijk een dier. Ik zou beginnen te zoeken bij landbouw- en gezelschapsdieren. Want in dit stadium is nog totaal onduidelijk of de ziekte zich alleen onder mensen verder verspreidt, of dat dieren nog een voortdurende bron van besmetting zijn."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden