Verraad en obsessie in de bovenklasse van Zuid-Korea

Regie: Im Sang-soo. Met Jeon Do-youn, Lee Jung-jae, Youn Yuh-jung en Seo Woo. In 5 filmtheaters.

Belinda van de Graaf

Er zijn wel wat vaandeldragers van de hedendaagse Aziatische cinema aan te wijzen in China, Taiwan, Hong Kong en Japan, maar Zuid-Korea spant toch wel de kroon. ’The Housemaid’ is een nieuwe heerlijkheid, een hervertelling van een Koreaanse klassieker uit 1960, waarbij de schellen je van de ogen vallen.

’The Housemaid’ speelt voor de verandering in kringen van de Koreaanse upper class, waar een arm dienstertje op een dag haar intrede doet. Via haar ogen kijken we mee naar alle pracht en praal.

Regisseur Im Sang-soo heeft voor de gelegenheid een gigantische witte villa opgetrokken, die meteen de grootste filmset in de geschiedenis van de Koreaanse cinema vormt. Zelfs de oude dienstmeid loopt hier op hoge hakken en in mantelpak. Het is een verschijning die herinneringen oproept aan de oude dienster in ’Rebecca’, de meesterlijke thriller van Alfred Hitchcock die duidelijk school heeft gemaakt.

Zoals in het origineel van de Koreaanse meester Kim Ki-young draait het in de remake om verraad, wreedheid en seksuele obsessie in de bovenklasse.

De heer des huizes die ongegeneerd in bed kruipt bij het nieuwe meisje, krachtig gespeeld door Jeon Do-youn, die drie jaar geleden in Cannes werd uitgeroepen tot beste actrice voor haar rol als jonge weduwe in ’Secret Sunshine’. Dan heb je de zwangere echtgenote die niets wil verliezen, en pretendeert van niets te weten. En zie het dochtertje dat als een Koreaans prinsesje tussen alle gespannen volwassenen door manoeuvreert.

’The Housemaid’ is behalve een remake ook een hommage aan de sixties-klassieker die zo’n beetje alle grote hedendaagse Koreaanse regisseurs zou hebben beïnvloed, van Kim Ki-duk tot Bong Joon-ho.

Het origineel, dat onlangs met hulp van Martin Scorsese werd gerestaureerd, maakt wel erg benieuwd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden