Verraad en intrige rond Expeditie Robinson: Wie is de mol?

null Beeld Maaike Bos
Beeld Maaike Bos

Ozzy is er uit! En hij liet zich op eigen initiatief wegstemmen! Dit gaat natuurlijk over ‘Expeditie Robinson’ op RTL4 dat donderdag weer 1,4 miljoen kijkers trok. Het is een wilde gok, maar ik denk dat de kijkers in Robinson-mensen en in ‘Wie is de Mol?’-mensen te verdelen zijn. 

De vergelijking ligt voor de hand: beide groepsspelprogramma’s hebben fysieke en psychologische dimensies, Robinson heeft net als ‘Moltalk’ een live napraatprogramma op tv: ‘Eilandpraat’ met Luuk Ikink, die de afvaller ontvangt. En beide titels houden een live finale, De Mol bij Vondel CS en Robinson in de Ziggo Dome (op 20 december).

Ik ben zelf meer van De Mol. WIDM van AvroTros draait lekker om de slimme aanwijzingen en het doorkrijgen wie saboteert. De een smult ervan, de ander vindt het veel te ingewikkeld. Expeditie Robinson creëert altijd mooie plaatjes, met getaande BN’ers die zich tot jagers en verzamelaars ontpoppen, en met spectaculaire opdrachten op stellages van hout en touw. Maar het gekonkel, geklets en gekabbel maken mij altijd ongeduldig. Kandidaten moeten zich populair maken, coalities smeden, en weer niet té goed worden, want een sterke concurrent wordt weggestemd. De kunst van het overleven op een onbewoond eiland (mooi) kantelt altijd naar de kunst van het overleven te midden van verraad (lelijk).

Opeens gebeurde er donderdag iets opmerkelijks. De sterke deelnemer Ozzy (Özgür Aksan, een ‘woonbegeleider met Koerdische roots’) voelde concurrentiedreiging en probeerde de aandacht te verleggen naar deelnemer Laurie. Hij zei haar dat ze niet goed lag bij de andere vrouwen. Zij checkte dat, de dames ontkenden, en Laurie vertrouwde Ozzy niet meer. Dat knaagde zo aan hem, dat hij de groep vroeg hem weg te stemmen. “Alleen zo kan ik bewijzen dat ik wel de waarheid spreek. Ik vind vertrouwen en vriendschap belangrijker dan het spel”, zei hij grootmoedig. Fascinerend – een deelnemer die integriteit belangrijker vindt dan blijven en winnen. 

Ik denk dat dit een blijk is van andere culturele waarden. Die individualistische Nederlanders kiezen altijd voor zichzelf. Presentator Dennis Weening wreef dat er extra in: “Dit is een droom van duizenden mensen. Ik vind het wel jammer dat je op deze manier de handdoek in de ring gooit eigenlijk”. Maar deze jongen heeft een Turkse achtergrond waar de gemeenschap veel belangrijker is. Dit is voor hem geen opgeven, maar met opgeheven hoofd vertrekken. Jammer dat Luuk Ikink hem in Eilandpraat daarover niets vroeg.

Zijspoor

Er speelt nog een intrige rond Robinson: Weening blijkt door RTL op een zijspoor gezet. Hij presenteert het programma al zeven jaar, vijf ervan met Nicolette Kluijver, en sleepte drie keer een nominatie voor de Gouden Televizier-Ring binnen. Hij zegt niet te weten waarom, maar RTL5 heeft zijn contract gewoon niet verlengd. Officiële verklaring: Weening stopt zelf want is te druk met zijn eigen bedrijf. “Maar voor Robinson zet ik alles aan de kant”, weerspreekt hij dat getergd, in De ­Telegraaf. En wie is gevraagd als opvolger van ex-Mol Weening: voormalig WIDM-presentator Art Rooijakkers! Die heeft nog geen ‘ja’ gezegd, en vindt het spel met de poppetjes frustrerend. Molstreken allemaal.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie. Meer columns leest u in het dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden