Verplichte typecursus voor kinderen op basisscholen

Op basisscholen is een typecursus niet verplicht. Op latere leeftijd leidt dat tot ongelijkheid tussen jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van Henny van der Meijden, onderwijskundige aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

In het kader van het promotie deed zij onderzoek naar samenwerking tussen leerlingen bij het leren met behulp van de computer. Leerlingen die niet goed kunnen typen, zijn minder goed in staat om taken met de computer uit te voeren. Van der Meijden begrijpt niet hoe het mogelijk is dat veel middelbare scholieren nog steeds met twee vingers typen: “Op de middelbare school neemt de rol van de computer in de klas alleen maar toe.''

Volgens een woordvoerdster van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschappen (OCW) is er binnen het lager onderwijs geen ruimte voor een verplichte typecursus. “We moeten keuzes maken. De nadruk ligt op kerndoelen als lezen, schrijven en rekenen“, aldus de woordvoerdster.

Ad Vis, directeur van de algemene basisschool Middelburg, bewijst dat anders kan. Op zijn school krijgen leerlingen niet alleen een typecursus, maar ook een computer- en softwaretraining. Volgens Vis ontstaat er ongewenste ongelijkheid tussen leerlingen als zulke cursussen niet standaard aangeboden worden. Vis: “Ouders kunnen de vaak prijzige cursussen niet betalen.“ Een typecursus kost tussen de 150 en 300 euro. Op Groningse basisschool De Doefmat volgen maximaal vijf van de vijfentwintig leerlingen in de hoogste klassen een cursus bij een extern instituut. Directeur Hans Waalkens: “Hoewel het over het algemeen slecht is gesteld met de typevaardigheid van onze leerlingen, worden typevaardigheden steeds belangrijker“. Romer van Bavel van Instituut Computype schat het percentage dat een typecursus volgt lager in. Van een klas van dertig volgen hooguit een of twee leerlingen een cursus. Van Bavel: “Voor scholieren is het echt een nadeel als ze geen typecursus hebben gehad. Kinderen leren niet alleen sneller typen, maar hebben ook een kleinere kans op rsi. Op latere leeftijd verdient een cursus zich vanzelf terug“.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden