Zorgmachtiging

Verplichte anticonceptie voor tenminste zes kwetsbare vrouwen in het afgelopen jaar

ZOETERMEER  - Bezuinigingen in de zorg. De anticonceptiepil voor vrouwen ouder dan 21 jaar verdwijnt uit het basispakket. Dit is een van de maatregelen, waarmee het demissionaire kabinet greep wil houden op de stijgende kosten in de gezondheidszorg. De wijzigingen gelden vanaf volgend jaar. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT Beeld Hollandse Hoogte /  ANP XTRA
ZOETERMEER - Bezuinigingen in de zorg. De anticonceptiepil voor vrouwen ouder dan 21 jaar verdwijnt uit het basispakket. Dit is een van de maatregelen, waarmee het demissionaire kabinet greep wil houden op de stijgende kosten in de gezondheidszorg. De wijzigingen gelden vanaf volgend jaar. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUTBeeld Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Vier rechtbanken hebben het afgelopen jaar voor minstens zes kwetsbare vrouwen een zorgmachtiging voor verplichte anticonceptie afgegeven, meldt de Volkskrant.

Redactie Trouw

De nieuwe Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg, die sinds begin vorig jaar van kracht is, maakt het mogelijk om vrouwen met ernstige psychiatrische problemen verplicht anticonceptie op te leggen.

Oud-kinderrechter Cees de Groot noemt dat ‘een sensationele doorbraak’. Hij pleit samen met anderen al jaren voor verplichte anticonceptie voor vrouwen met zware psychische problemen of een ernstige verstandelijke beperking. Daarmee wordt voorkomen dat zogenaamde ‘onmachtige’ vrouwen kinderen op de wereld zetten die zij niet zelf kunnen verzorgen en vaak al meteen na de geboorte moeten afstaan.

“Dat is niet in het belang van het kind en niet in het belang van de moeder”, vindt ook Paul Vlaardingerbroek, emeritus hoogleraar familie- en jeugdrecht aan de universiteit van Tilburg. Volgens hem hebben sommige kinderen “het recht om niet geboren te worden”.

Lees ook:
Die vijf dagen bedenktijd bij abortus blijven hard nodig voor een zorgvuldige keuze

D66 gaat voorbij aan de praktijk bij het maken van een keuze over abortus, met het wetsvoorstel om de bedenktijd af te schaffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden