Verplichte anticonceptie soms echt nodig

Bart Maes ('Liever adoptie dan een verplicht spiraaltje bij onmachtige moeder', Opinie 7 oktober) fietst met een naïef romantisch adoptiebeeld langs de bittere praktijk heen. Als een moeder, die besmet is met hiv en die dan al eerder een kind heeft gekregen dat besmet was met hiv, weer een kind zou krijgen, dan zou dit ook weer hiv hebben. Wat is er dan op tegen om de moeder via het spiraaltje te verplichten tijdelijk af te zien van het krijgen van een kind?

De besmetting kan dan in de tussentijd mooi via een thans mogelijke medicijnbehandeling tot een medisch aanvaardbare risicograad worden teruggebracht. En daarna kan de verplichte anticonceptie weer worden opgeheven en de moeder weer een kind, maar dan geheel vrij van hiv, krijgen.

Heeft het kind daar geen recht op? Het is toch te gek dat een volwassen mens nu, als deze hiv heeft, geacht wordt dat wel aan een partner te melden, omdat deze anders hiv oploopt, maar dat het te verwekken kind maar zou moeten afwachten en dulden dat het door verwekt te worden, hiv oploopt.

En wat te denken van de aan alcohol verslaafde moeder, van wie al twee kinderen met door de verslaving opgelopen hersenbeschadiging in een permanente inrichting moesten worden opgenomen? Prima toch, om haar te beletten zwanger te worden, zolang zij de verslaving niet heeft bestreden.

Een aan verplichte anticonceptie verwant verhaal is trouwens het in de praktijk al gehanteerde protocol van de artsenorganisatie van gynaecologen, de NVOG.

Hierdoor kan een persoon die hiv heeft, als dat bij onderzoek geconstateerd wordt, verder geweigerd worden om in aanmerking te komen voor een vruchtbaarheidsbehandeling op grond van het hiv-gevaar voor een te verwekken kind. Als je dus niet vruchtbaar mag worden om een kind met hiv te verwekken, waarom zou je, als je toevallig gewoon vruchtbaar bent, wel een kind met hiv mogen verwekken?

Het voorstel van Hugo de Jonge, wethouder zorg van de gemeente Rotterdam, is evenwichtig. Je moet er alles aan doen om in een penibele situatie een persoon te bewegen vrijwillig anticonceptie te gaan gebruiken. En als het niet verantwoord is geen anticonceptie te gebruiken en de betrokkene blijft anticonceptie weigeren, de rechter laten uitmaken of het in het individuele geval moet worden opgelegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden