Verplicht wiskunde

Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt (CDA) wil het vak wiskunde vanaf 2016 verplicht stellen voor alle havo-leerlingen. Wiskundeleraren zijn tegen, maar wat vinden de leerlingen zelf? Op het Vechtstede College in Weesp hebben ze hun mening klaar.

Joan Groenendal (14): 'Ik denk dat iedereen het kan'
Joan Groenendal uit havo-3 gaat volgend jaar het profiel economie en maatschappij doen; daarin is wiskunde verplicht.

"De plannen van de minister lijken me niet heel dramatisch. Ik denk dat iedereen het kan. Zelf heb ik bewust voor het vak gekozen. Voor bijna elke opleiding is wiskunde een toelatingseis. Hierdoor leek het me handig om het wel te kiezen. Nu heb ik er nog geen moeite mee, dus waarom zou ik het niet kiezen? Als ik examen doe, is de rekentoets een verplicht onderdeel. Ze zeggen dat die niet zoveel met wiskunde te maken heeft. Toch lijkt het me handig om met cijfers bezig te blijven; dan hou je het gevoel en haal je de toets vast makkelijker."

Puck Martens (15): 'Minister overschat het vak'
Puck Martens uit havo-4 doet cultuur en maatschappij. Zij heeft het vak laten vallen.

"Vorig jaar heb ik heel bewust gekozen om geen wiskunde meer te doen, maar ik heb er nu spijt van. Na mijn examen wil ik een creatieve opleiding doen, waarbij wiskunde overbodig is. Helaas blijkt het wel een eis te zijn. Nu moet ik na mijn examen nog een bijspijkercursus volgen. Dat wordt niet makkelijk: vorig jaar had ik een dikke onvoldoende. Ik heb wel economie in mijn profiel. Ook dat lukt niet doordat ik geen wiskundeknobbel heb. Toch denk ik dat de minister het vak overschat. Overal hoor ik mensen die het nooit meer gebruiken. Ook zonder wiskunde kom je wel op je plek."

Jeroen Groen (16): 'De plannen zijn niet goed'
Jeroen Groen zit in havo-4 en doet het profiel natuur en gezondheid. Daar zit wiskunde verplicht in.

"Ik denk dat de plannen van de minister niet voor iedereen goed zijn. Zelf kan ik aardig met wiskunde uit de voeten, maar dat geldt lang niet voor al mijn klasgenoten. Sommigen hadden zoveel moeite met het vak, dat ze blij waren dat ze het vorig jaar mochten laten vallen. Helemaal nu de exameneisen strenger worden. Van wiskunde, Nederlands en Engels mag je één vak met een vijf afsluiten. Twee vijven betekent geen diploma. Het is toch raar dat als je een studie wilt doen waar je geen wiskunde voor nodig hebt, je kan worden afgewezen vanwege één onvoldoende op je lijst. Terwijl die verder super is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden