Verplicht vrij op vrijdagmiddag moet Chinese economie stimuleren

null Beeld anp
Beeld anp

Als het aan de Chinese regering ligt, werken Chinezen voortaan een halve dag minder. Een werkweek van vierenhalve dag moet de economie van het land stimuleren. Minder uren werken zit er voor de Chinese arbeiders echter niet in; veertig uur blijft de norm.

Tom Scheele

Met het invoeren van de vrije vrijdagmiddag wil China het binnenlands toerisme stimuleren. In deze sector gaat jaarlijks ruim een half biljoen dollar om en het is de bedoeling dat dit nog verder oploopt. Wie meer vrije dagen heeft, geeft ook meer geld uit, is het idee. Bovendien kost het plan de Chinese economie niets, omdat de mensen dus niet minder uren gaan werken.

Onderzoek
De provincie Chongqing, waar ruim dertig miljoen mensen wonen, gaat als eerste met het idee aan de slag. Als alles volgens plan verloopt starten de eerste bedrijven komende zomer met de werkweek van vierenhalve dag. Ook de provincies Hebei en Jiangxi hebben laten weten wel iets voor het plan te voelen.

Het aantal uren dat de Chinezen werken wordt dus niet verlaagd, maar misschien zou dat wel een goed idee zijn. Volgens economen van de Britse denktank New Economics Foundation is een werkweek van dertig in plaats van veertig uur beter voor de economie, het milieu en voor de gezondheid van de werknemers. Dit publiceerden zij in het boek Time on Our Side.

Stress
Zij wijzen erop dat er geen relatie bestaat tussen economische voorspoed en een lange werkweek. Zo wordt in Groot-Brittannië doorgaans lang gewerkt, maar staat het land er economisch niet beter voor dan landen waar een kortere werkweek algemeen geaccepteerd is, zoals Duitsland en Nederland. Minder werken leidt ook tot minder reizen tussen werkplek en huis, wat weer goed is voor het milieu.

Twee maanden geleden gaf vice-fractievoorzitter van de PvdA Martijn van Dam in gesprek met het Algemeen Dagblad nog aan dat ook in Nederland vier dagen werken de norm moet worden. Op die manier houden mensen meer tijd over voor hun kinderen, familie en vrienden. "Bijna niemand wil alleen maar werken en verder nergens tijd voor hebben. Met vier dagen werken houdt je een dag over voor andere belangrijke zaken", zei hij. Werkgevers zouden dan wel een goed salaris moeten betalen voor een 36-urige werkweek.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden