Verplicht nummer verveelt Krajicek

ANTWERPEN - Het Laatste Nieuws, de dagkrant van het Antwerpse ECC-tennistoernooi, meldt vooral oud nieuws. 'Krajicek wil tweede kroon' staat er te lezen op de voorpagina van het blaadje, dat gisteren gratis werd verspreid in het Sportpaleis. Op een foto toont Richard Krajicek minzaam lachend het diamanten racket, dat hij vorig jaar na zijn winst in de Scheldestad even mocht vasthouden.

FRED BUDDENBERG

In de uitgebreide VIP-lounge van het Sportpaleis staat een moderne versie van een totempaal waarop de handen van alle ECC-winnaars in een goudkleurige klei zijn afgedrukt. Krajiceks handen prijken bovenaan de paal, als winnaar van de elfde editie van het European Community Championship. De afspraak met de plaatselijke pottenbakker kan dit jaar achterwege blijven. In Parijs kreeg Krajicek weer last van en gerriteerde pees in de knie en onmiddellijk na zijn nederlaag tegen Jared Palmer stuurde hij een bericht van verhindering naar Antwerpen. Toch meldde hij zich gisteren even in de Sinjorenstad. Als hoofdpersoon in de speciale sponsordag die zijn geldschieter Nike in het Sportpaleis organiseerde.

Onder de bombastische klanken van The Eye Of The Tiger en hetzelfde tromgeroffel dat hem bijna twaalf maanden geleden begeleidde tijdens de ceremonie protocolaire mag Krajicek zich anderhalf uur lang laten bejubelen door vijfduizend kinderen. Met twintig van hen slaat hij een balletje en tevens beantwoordt hij een aantal vragen die kinderen hebben opgekrabbeld. Van dit werk: kind: “Hoe word je een goede tennisser?” Krajicek: “Zorg ervoor dat je 1.96 meter lang wordt en eet veel spinazie, want daar word je sterk van.” Het overgrote deel van het vraag-en-antwoordspelletje verdwijnt door de rampzalige akoestiek in het Sportpaleis in het niets. Dat is volgens een medewerkster van de sponsor onbelangrijk. “Als ze Krajicek maar kunnen zien.”

Krajicek voelt zich zichtbaar niet in zijn hum in het verplichte nummer dat hij van zijn sponsor moet opvoeren. In het contract met de Amerikaanse kleding-fabrikant is een paragraaf opgenomen waarin de Nederlander verplicht wordt gesteld zich een x-aantal uur beschikbaar te houden voor circus-acts ten behoeve van de sponsor. “Hij doet deze dingen niet graag”, zegt oud-tennisser Chris Vermeeren, die sinds kort in dienst is van Nike. Daar heeft hij niets teveel mee gezegd. Krajicek is humerig en voelt er weinig voor om een tweetal verslaggevers uit Nederland te woord te staan. “Ik weet toch wat jullie gaan vragen en daar heb ik geen zin in”, vertelt hij. Vermeeren vraagt om begrip. “Hij vond het al niet leuk om hier te komen”.

Krajicek heeft het geluk dat hij bij zijn huidige kleding- en schoenensponsor niet de tennissende blikvanger is. Het bedrijf heeft sterren als Andre Agassi en Jim Courier in dienst en naar verluidt meldt binnenkort ook Pete Sampras zich in de stal, waar de kreet Just do it tot handelsmerk is verheven. 'Sweet Pete' zou zes miljoen dollar per jaar gaan verdienen. Toch wordt Krajicek niet over het hoofd gezien. Nike is bezig met het maken van een tv-commercial, waarin ook de geboren Rotterdammer een rol mag spelen. Het is voor Krajicek te hopen dat hij lang van te voren het script mag lezen. Spontaniteit en improvisatie zijn niet zijn beste eigenschappen.

Tot slot van zijn sessie in Antwerpen moet Krajicek een forse stapel foto's van zijn handtekening voorzien. Tijdens die klus, die hem al snel verveeld, is hij plotseling zo goed om een aantal vragen te beantwoorden. Uiteraard vindt hij het heel vervelend dat hij zijn titel in Antwerpen niet kan verdedigen. “Maar het is voor mij en het publiek niet leuk als ik half op de baan sta.” En: “In San Francisco lukte het mij om de titel te prolongeren, in Antwerpen, zo dicht bij huis, had ik dat graag nog een keer gedaan.” Krajicek realiseert zich dat zijn afzegging voor het ECC-toernooi consequenties heeft voor zijn klassering op de ranglijst. Deze week raakt hij de 274 punten kwijt die hij vorig jaar in in ECC-verband veroverde. “Ik moet helemaal niet aan punten denken”, vindt Krajicek. “Ik moet aan mezelf denken. Ik ben nog jong en ik heb er niks aan als de blessure hier alleen maar erger wordt.” Omdat hij vanaf volgende week ook de ATP-finals in Frankfurt misloopt, duikelt Krajicek waarschijnlijk buiten de top zestien en loopt zijn plaatsing voor het Grand Slam-toernooi van Melbourne gevaar.

Na zo'n honderd handtekeningen heeft Krajicek het wel gezien. Drie veiligheidsmensen loodsen hem naar de uitgang van het Sportpaleis. Hij vindt het goed dat journalisten meelopen, maar tot het stellen van vragen komt het niet. Hij heeft de spelersuitgang nog niet verlaten of hij zet het op een holletje naar zijn auto. Als een dief op de dag vlucht hij weg, mogelijk naar het nieuwe appartement dat hij in de buurt van Antwerpen heeft aangeschaft. Een half uur na zijn vertrek meldt de speaker dat Krajicek helaas weg is en dat de handtekeningen-actie is afgeblazen. Maar of iedereen nog wel zo vriendelijk wil zijn het speciaal voor deze gelegenheid gemaakte Richard Krajicek t-shirt te kopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden