Verplicht mee op reis: een oplichtend veiligheidsvest.

Frankrijk blijft bestemming nummer een voor de Nederlanders. De ANWB verwacht dat dit jaar anderhalf miljoen Nederlanders er op vakantie gaan. De populairste gebieden blijven de Ardèche en de Cote d’Azur. Wie via de Luxemburg die kant op gaat, moet volgens de reisorganisatie rekenen met wegwerkzaamheden tussen Luik en Luxemburg, op de E25. Rijden via Antwerpen Brussel kan een alternatief zijn. De ring rond Antwerpen is nu klaar. Wie via Parijs richting Bordeaux gaat komt ook geen speciale problemen tegen. Ronduit spectaculair is de nieuwe brug bij Milau. Dat scheelt veel tijd.

In ons land zelf zullen er niet veel problemen zijn hoewel er wel groot onderhoud wordt gepleegd op veel plaatsen. Voor informatie teletekst en de website van de ANWB.

Spanje is bestemming nummer twee voor Nederlanders. Er zijn nu geen speciale wegwerkzaamheden bekend op de grote routes maar de weg langs de costa’s wordt een aantal weekenden erg druk.

Meer problemen zijn te verwachten richting Italië. De Gotthardtunnel is afgesloten geweest nadat grote rotsblokken op de weg zijn terecht gekomen. Afgelopen weekend heeft men nog een aantal loszittende rotsen opgeblazen en als het meezit, is de weg gisteravond weer opengesteld. In alle tunnels wordt het verkeer tegenwoordig gedoceerd doorgelaten in verband met de veiligheid.

Dat zorgt uiteraard voor files. De alternatieve route voor de Gotthard gaat via de San Bernadino tunnel maar ook aan die tunnel wordt nog gewerkt. Aangeraden wordt deze routes vooral te mijden tussen vrijdagmiddag en zaterdagmiddag. Daarna valt het meestal wel mee maar op zaterdagmorgen kom je er vast te staan.

Arnoud Broekhuis van de ANWB: ,,Probleem is dat veel huisjes en appartementen worden verhuurd van zaterdag tot zaterdag. Men wil er dus die avond al zijn. We proberen dat te veranderen in verhuur van dag tot dag maar je hebt te maken met een aantal Europese landen.”

Een aantal weekenden zal het zoals gewoonlijk erg druk worden op de Europese wegen. Ook de Denen en Duitsers vertrekken gespreid in juli en die komt de Nederlandse vakantieganger met name op weg naar Italië en Joegoslavië tegen.

Het weekend van 15 juli wordt extra druk. In Zuid-Nederland begint dan de bouwvakvakantie. De scholen in Zuid en Midden-Nederland zijn al vrij en in Frankrijk wordt het quatorze julliet. Vanaf donderdag dertien vertrekken veel Fransen voor een lang weekend.

Het laatste weekend van juli is het ook beter pas op de plaats te maken. Veel Fransen en Spanjaarden vertrekken en vroege vakantiegangers gaan alweer naar huis waardoor het in beide richtingen druk wordt. De meeste Italianen gaan het eerste weekend van augustus op pad. In Italië en Spanje is het druk rond Maria Hemelvaart, 15 augustus.

Richting Joegoslavië en Dolomieten komt het verkeer in Oostenrijk twee tunnels tegen. Ook daar wordt vertraging in de weekenden verwacht.

De ANWB heeft nog een ander advies. Broekhuis: ,,Neem rust. Reizen mag leuk zijn. Voor veel mensen begint de vakantie pas op het balkon met een glaasje sangria. Niet doen. De vakantie moet beginnen als je de deur uitstapt. Maak het reizen leuk en rustig, dat komt de verkeersveiligheid ten goede. ’s Nachts rijden lijkt heel snel te gaan maar vergeet niet dat je meestal moe bent als je vertrekt en door onbekend terrein rijdt.’’

Wat mensen dit jaar vooral niet moeten vergeten is het fluorescerende veiligheidsvestje voor alle passagiers dat in veel landen verplicht is. En nogal wat brildragers weten niet dat het vaak verplicht is een reservebril of lenzenset mee te nemen.

Inpakken tot de nok toe vol mag nog steeds. Zelfs als het zicht door de achterruit wordt geblokkeerd. Maar dan moet er wel een tweede buitenspiegelrechts aanwezig zijn. De auto zo volstouwen wordt uiteraard niet aangeraden. De kracht van een gelanceerde tuinstoel of boek is niet te onderschatten.

Tot slot een tip over auto’s met airco. Zet die tien minuten voordat er wordt gestopt uit want de overgang vanuit een ijskoude auto naar de brandende zon bevalt het lichaam slecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden