Verplicht extra vrij nemen met Kerst

Minister Donner opende gisteren een mobiliteitscentrum in Eindhoven. ¿Ik ben niet blij dat dit nodig is.¿ (FOTO KOEN VERHEIJDEN) Beeld
Minister Donner opende gisteren een mobiliteitscentrum in Eindhoven. ¿Ik ben niet blij dat dit nodig is.¿ (FOTO KOEN VERHEIJDEN)

Wat hebben de werknemers van Sensata Technologies, Voestalpine Polynorm en Brinks metaalverwerking met elkaar gemeen? Dat ze – of ze willen of niet – vakantie moeten opnemen tijdens de feestdagen.

Sjaak van de Groep

John van Opijnen is teamleider bij Voestalpine Polynorm in Bunschoten. Hij laat de wekelijkse planning zien. „Al deze zwarte blokken zijn stilstand in de fabriek. Sinds twee maanden werken we ook al niet meer op zaterdag.”

Een vorkheftruck laadt pallets in een vrachtwagen met Pools kenteken. Een groepje arbeiders in overall loopt door de ijzige kou over het bedrijfsterrein. Op de muur van een van de vele hallen hangt een groot bord: ’Prettige feestdagen’. Een boodschap die je enigszins ironisch kunt opvatten.

De 900 werknemers hebben namelijk van 20 december tot 5 januari een verplichte kerstvakantie. Uitgerekend in het jaar dat het bedrijf zijn zestigjarige bestaan viert, sluiten de deuren voor het eerst in de historie rond de jaarwisseling. Voestalpine Polynorm, toeleverancier voor de automobielindustrie, lijdt zwaar onder de afnemende verkoop van auto’s.

Ook de 125 werknemers van Brinks Metaalbewerking uit het Twentse Vriezenveen hebben twee weken vakantie. Directeur Ton de Bruine zegt dat zijn personeel begrip heeft voor de situatie. „In de hele keten is het onzekerheid troef. Iedereen heeft door wat er aan de hand is.” En het personeel van Sensata Technologies uit Almelo zit al sinds gisteren onder de kerstboom. Wereldwijd werken er rond de 9000 mensen bij het concern. Directeur Geert Braaksma zegt dat Sensata Almelo altijd dicht is rond de kerstdagen. „Maar nu dus een week extra. Mensen die niet genoeg snipperdagen hebben, kunnen klussen opknappen.”

Polynorm laat de werknemers zes snipperdagen opnemen in die twee weken. Vrijdag 2 januari krijgt het personeel van de zaak cadeau. John van Opijnen vindt de vakantie prima, maar heeft moeite met de reden. „Ik heb liever twee weken vrij met in mijn achterhoofd dat er genoeg werk is.” Rutger Koelewijn werkt in de onderhoudsdienst. Hij zegt dat het grootste deel van het personeel het prima vindt om niet te werken tijdens de feestdagen. „Ze gaan er heel goed mee om. Normaal gesproken is het druk in deze periode. Voor de privésituatie zijn deze twee weken welkom.”

Voor uitzendkrachten is het een moeilijke periode, want zij vliegen vaak als eerste de laan uit. Wim Hartog is uitzendkracht bij Polynorm en doet vanaf begin februari productiewerk. „Ik weet niet of er volgend jaar nog wel werk voor mij is.” Sommige werknemers die bijvoorbeeld zes weken naar Turkije zijn geweest, klagen dat ze geen dagen meer hebben om op te nemen, maar het merendeel is positief over de vakantie.

Veertig jaar werkt Klaas de Graaf al bij Polynorm. De secretaris van de centrale ondernemingsraad heeft zoiets als de huidige crisis niet eerder meegemaakt. „35 Procent minder productie, ongekend is het. Van april tot oktober leken we op een heel goed boekjaar af te stevenen met een winstuitkering in het verschiet, en plotseling stort alles in elkaar.” De Graaf verduidelijkt hoe afhankelijk Polynorm is. „Onze klanten in Frankrijk en Duitsland gaan allemaal dicht in december. We kunnen nu niet zeventig of tachtig vrachtwagens wekelijks de poort uit laten rijden met onze producten.”

Volgens Jan Sloof van het managementteam overweegt Polynorm om voor het einde van het jaar een aanvraag in te dienen bij minister Donner voor werktijdverkorting. „We zijn aan het rekenen of we de vereiste 30 procent omzetdaling hebben gehad. Mocht de aanvraag worden gehonoreerd, dan willen we die uren verdelen over al ons personeel.”

Want Sloof wil koste wat het kost zijn personeel met technische competenties binnen boord houden. „Een paar honderd vaktechnici van ons zijn niet te vinden op de arbeidsmarkt. Die mensen zijn opgeleid op onze bedrijfsschool.” Klaas de Graaf en Jan Sloof zullen in ieder geval niet zwaarmoedig de kerst vieren. „We hebben een optimistisch team en ik verwacht dat in april 2009 de markt weer gaat aantrekken”, aldus Sloof.

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden