Verpleegkundigen vaak bang

Verpleegkundigen hebben frequent te maken met angstige en onveilige situaties tijdens het werk. Bijna 40 procent maakt het maandelijks ten minste een keer aan den lijve mee, blijkt uit een enquête onder lezers van het vakblad Verpleegkunde Nieuws in samenwerking met vakbonden.

Het gaat om agressie van patiënten of hun familie en vrienden. De helft van de ondervraagden was zelf een of meer keren slachtoffer van zulk gedrag. Hoog op de lijst staat ook de vrees om fatale fouten te maken. Maar ook spelen angstgevoelens bij een te grote verantwoordelijkheid, te hoge werkdruk, alleen zijn in nachtdiensten, sterfgevallen en zelfmoord(-pogingen).

Vooral jongere verpleegkundigen, die nog maar kort in het vak zitten, kampen met gevoelens van onveiligheid en angst. De helft van hen heeft er maandelijks, en soms wekelijks (15 procent), mee te maken. Oudere, meer ervaren krachten hebben er minder last van, maar toch zegt 11 procent van die groep zeker een keer per maand in een angstige situatie te verkeren.

De vakbond CNV Publieke Zaak, die aan de enquête heeft meegewerkt, is geschokt door de uitkomst. Al langer was het probleem van agressie op het werk bekend, en daarvoor zijn maatregelen genomen. Zo is in de sector Ziekenhuizen het project 'Veilige Zorg' gestart, zegt CNV-bestuurder Willem Jelle Berg. Maar dat angst zo vaak voorkomt is ook voor Berg 'overdonderend'. Hij vreest voor negatieve effecten, zoals een oplopend ziekteverzuim. Volgens de vakbondsbestuurder moet met name de Tweede Kamer actie ondernemen. ,,Het initiatiefwetsvoorstel over de aanpak van geweld tegen werknemers ligt nog steeds op de plank.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden