Verpleegkundigen naar rechter om uitbetaling toeslag

Omdat zijn leden al jarenlang onregelmatigheidstoeslag mislopen, daagt verpleegkundigenvakbond NU91 het Eindhovense Catharina Ziekenhuis voor de rechter. Namens zo'n zestig verpleegkundigen eist de bond bedragen die variëren van een paar honderd tot zevenduizend euro. Ook andere ziekenhuizen kunnen rechtzaken tegemoetzien, waarschuwt NU91.


Die toeslag is een stok om mee te slaan, vermoedt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Tot vorige week vrijdag onderhandelde de NVZ met de vakbonden over een nieuwe cao voor de ziekenhuizen. "Er was een goede vibe, maar vrijdag stapten de bonden abrupt op", aldus een NVZ-woordvoerder. NU91 gebruikt nu de onregelmatigheidstoeslag, zegt hij, maar het gaat de bonden om het loonbod. Er zit zo'n 1,5 procent tussen de loonsverhoging die ziekenhuizen bieden en wat de bonden eisen.


Nee, zegt een woordvoerder van NU91, voor onze achterban is die onregelmatigheidstoeslag zeer belangrijk. "Die wil dat we dit regelen." De kwestie draait om om de vakantieperiode. Verpleegkundigen die het hele jaar onregelmatig werken kregen jarenlang over hun vrije weken geen toeslag uitgekeerd. Want, redeneneerden de ziekenhuizen, in je vakantie werk je niet onregelmatig.


"Maar het is gewoon een recht. Onze leden werken zich het hele jaar te pletter, die toeslag is een aanvulling op hun salaris. En een waardering", zegt NU91. De bond voerde al tientallen zaken over de kwestie en won die - op een na - allemaal.


NU91 hoopte de kwestie voor eens en altijd te regelen in de cao-gesprekken. Volgens de NVZ lukte dat ook en lag er een akkoord, maar NU91 noemt wat werkgevers bieden aan compensatie 'een belediging voor het harde werken van zorgprofessionals'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden