Verpleeginstellingen boos over plek op lijst van inspectie
Verschillende verpleeginstellingen waarvan gisteren bekend werd gemaakt dat ze slecht hebben gepresteerd, reageren boos op de publicatie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De instellingen stellen dat ze inmiddels hun zaken op orde hebben, maar dat dit nog niet verwerkt is in het overzicht van de Inspectie.
Stichting IJsselheem Holding, één van de elf verpleeginstellingen die volgens de IGZ het slechtst presteert, overweegt stappen te ondernemen tegen de Inspectie. IJsselheem werd, zo valt te lezen in de reactie, in juni 2015 op de vingers getikt door de Inspectie. Vervolgens heeft de instelling gewerkt aan de verbeterpunten en op 14 april 2016 kreeg de instelling een nieuw, onaangekondigd bezoek. Daaruit kwam voort dat de instelling op dat moment voldeed aan 'bijna alle punten en beoordelingsaspecten die de inspectie heeft gehanteerd'.
Dat de zorginstelling toch op de lijst staat, zou komen doordat het laatste inspectiemoment niet is meegeteld in de beoordeling. "De inspectie heeft IJsselheem in deze categorie geplaatst omdat de peildatum van 15 maart 2016 is gehanteerd. Het hertoetsbezoek vond plaats ná de peildatum", aldus de instelling in de reactie. "De kwaliteit van zorg bij IJsselheem is op dit moment op orde.''
Incompleet beeld
Ook de Zorggroep Groningen is er niet over te spreken dat een locatie van de organisatie voorkomt op de lijst van zwakke verpleeghuizen. Volgens de raad van bestuur is de inspectie vorig jaar januari en november op bezoek geweest bij de Lindenhof, de verpleegafdeling van locatie de Bloemenhof. De inspectie was toen niet tevreden, maar inmiddels zijn er veel zaken verbeterd. Dat werd bij een bezoek in juni ook geconstateerd, maar deze resultaten zijn nog niet verwerkt in het rapport.
"Wij betreuren dit ten zeerste, omdat hiermee een incompleet beeld ontstaat, en Zorggroep Groningen onterecht negatief in het nieuws komt. Om op deze manier in het nieuws te komen, komt bij ons hard aan, zeker na de zeer intensieve inspanningen om onze kwaliteit te verbeteren", aldus de Raad van Bestuur.
Ook de Stichting Zorggroep Florence in Den Haag stelt dat de informatie die de inspectie heeft gepubliceerd voor een belangrijk deel is achterhaald. "Een aantal locaties van Florence is afgelopen mei en juni opnieuw bezocht door de inspectie en kreeg een ruime voldoende. Florence voldoet dan ook, in tegenstelling tot wat het rapport meldt, aan alle eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg", zegt de organisatie op de website. De gegevens in het rapport zijn volgens de organisatie gebaseerd op de periode van januari vorig jaar tot maart van dit jaar. "Daarbij werd duidelijk dat een aantal zaken moest worden verbeterd. Die punten zijn toen direct opgepakt."
Lijst
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) maakte dinsdag de lijst bekend van de verpleeghuisinstellingen die slecht presteren. Verschillende partijen in de Tweede Kamer hadden daar op aangedrongen. De Kamer wil nog deze week in debat met Van Rijn over de situatie.
Naast Stichting IJsselheem Holding uitte de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de grootste zorgen over deze tien instellingen: Careyn, Evean Zorg Amsterdam, Stichting Amstelring Groep, Stichting Antroz antroposofische woonzorggroep, Stichting Beweging 3.0, Stichting Humanitas, Stichting Laurens, Stichting WoonZorgcentra Haaglanden (WZH), Stichting Zorggroep Florence en Zorggroep Groningen.
Bekijk hieronder de verpleeginstellingen waarop intensief toezicht is gehouden. De instellingen met categorie 1 kregen de slechtste beoordeling.
De punten op de kaart zijn plaatsen waar de organisaties een vestiging hebben. Veel organisaties hebben een breder werkgebied in de omliggende regio.
De inspectie wijst erop dat er grote verschillen kunnen bestaan tussen verschillende locaties van één organisatie. "De kwaliteit en veiligheid van zorg kan bij de ene locatie op orde zijn, terwijl een andere locatie van dezelfde aanbieder flinke tekortkomingen laat zien."
Pop-upredactie in verpleeghuis
Op de lijst van elf verpleeghuisinstellingen waar de kwaliteit veel te wensen overlaat, staat ook Careyn, de instelling waar deze week de pop-upredactie van Trouw kantoor houdt. De Careyn-locatie waar de twee Trouw-redacteuren aan het werk zijn, verpleeghuis Rosendael in de Utrechtse wijk Overvecht, is overigens niet door de inspectie onderzocht.
Careyn, een grote organisatie op het gebied van ouderenzorg en thuiszorg met onder meer negen verpleeghuizen in Utrecht en Zuid-Holland, is verbaasd over haar plek op de lijst. "De Careyn-instellingen die door de inspectie onderzocht zijn, hebben zich juist verbeterd", zegt een woordvoerder.