Verpleeghuizen: wij hebben al veel aandacht voor welzijn

Verpleeghuisbewoners hebben recht op een menswaardig leven, stelt het College voor de Rechten van de Mens in het vandaag verschenen rapport 'De cliënt centraal'. Daar is algemeen directeur Jan de Vries van Actiz, de organisatie van zorgondernemers, het van harte mee eens.

Wat gaat u doen met het rapport?

"Wij zien het als een impuls. Het past helemaal in een beweging die de verpleeghuizen zelf al lang maken: we hebben steeds meer aandacht voor het welbevinden van de bewoners."

Krijgt het personeel in verpleeghuizen nu een cursus 'mensenrechten'?

"Nee, dat denk ik niet. Voor onze professionals is de waardigheid van de cliënten vanzelfsprekend, alleen denken ze nu nog niet in termen van mensenrechten. Ik juich die bewustwording wel toe: dat menselijke waardigheid geen gunst is, maar een recht. We zullen het rapport van het college dus ook zeker met onze leden delen."

Het college is kritisch over de dagbesteding in verpleeghuizen. Veel bewoners zitten zich te vervelen.

"De regering heeft dit jaar 80 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor dagbesteding. Dat is ongeveer 10 euro per persoon per week extra; niet zo'n groot bedrag. Veel activiteiten vinden nu in groepsverband plaats. Voor individuele activiteiten zullen we een groot beroep op vrijwilligers moeten blijven doen.

"Maar de verpleeghuizen nemen zelf ook initiatieven; zo werken we sinds kort samen met het museum Rembrandthuis. Bewoners kunnen in hun eigen verpleeghuis etsen van Rembrandt bekijken en zelf schilderles volgen. Een dergelijk project zouden we jaren geleden niet bedacht hebben. Nu is er het besef: een menswaardig bestaan is ook actief blijven, je hobby's nog steeds kunnen uitoefenen."

Het woord 'tijdgebrek' valt vaak in het rapport. Dat belemmert het personeel soms om individuele aandacht te geven.

"Ja, ook omdat we steeds vaker cliënten krijgen die zware en complexe zorg nodig hebben. Daarom willen we de regering vragen om nog eens naar die zorgzwaartepakketten te kijken: klopt het aantal uren zorg dat daarbij hoort nog wel? Wij denken van niet."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden