Verpleeghuizen: niet meer maar minder geld in 1994

Van een onzer verslaggeefsters UTRECHT - Verpleeghuizen krijgen in 1994 per bed niet meer, maar minder middelen om hun zorg te verlenen. De Nederlandse vereniging voor verpleeghuiszorg (NVVz) ontzenuwt de uitspraak die minister D'Ancona zondag voor de radio deed, dat de verpleeghuizen het komend jaar extra middelen zouden krijgen.

Het voornemen om voor verpleeghuizen 100 miljoen uit te trekken, waarover ze repte, stamt al uit 1991 en heeft betrekking op uitbreiding van capaciteit die noodzakelijk is om de wachtlijsten te bekorten.

De suggestie die zij wekte dat er geld aan de bejaardenoorden wordt onttrokken en 100 miljoen naar de verpleeghuizen gaat, vindt de NVVz onjuist.

Zowel verzorgingshuizen als verpleeghuizen hebben hun taak op het terrein van de ouderenzorg. De NVVz ziet een goede samenwerking tussen beide sectoren als belangrijke voorwaarde om in de toenemende en gedifferentieerde vraag naar ouderenzorg te voorzien.

Belangrijke kostenstijgingen als gevolg van maatregelen op het terrein van ziekteverzuim, efficiencykortingen en cao-afspraken zullen niet worden gecompenseerd, en betekenen een korting op het beschikbare bedrag per bed van ten minste 1,83 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden