Verpleeghuizen missen in nota aandacht voor privacy

AMSTERDAM - De verpleeghuizen vinden dat in de nota Modernisering Ouderenzorg ten onrechte geen aandacht wordt besteed aan verbetering van de privacy in de verpleeghuizen.

De Nederlandse vereniging voor verpleeghuiszorg (NVVZ) is teleurgesteld dat geen enkel voorstel wordt gedaan om deze noodzakelijke voorziening - een eigen kamer om ongestoord te kunnen slapen - te bekostigen in de plannen voor de ouderenzorg die het kabinet eind vorige week ontvouwde.

“De financiële middelen voor modernisering blijven achter”, aldus NVVZ-directeur J. K. Bergs. Dit stemt des te meer bitter omdat in de nota wel wordt voorgesteld de maximale eigen bijdrage voor verpleeghuispatiënten per maand met 800 gulden te verhogen van 2 200 naar 3 000 gulden.

Dat er meer privacy in sommige verpleeghuizen komt, is te danken aan de inspanningen van de verpleeghuizen zelf. Daar rekent staatssecretaris Terpstra ook op. “Niet te vroeg concluderen dat het niet kan en meer flexibiliteit binnen de voorziening”, bepleitte ze gistermiddag tijdens een werkbezoek aan het verpleeghuis Hogewey in Weesp, dat patiënten met dementie op een voor hen aangepaste manier begeleidt.

Ter plekke ontwikkelde Terpstra een 'fantastisch plan' voor een persoonsgebonden budget voor mensen met dementie. Niet zo eenvoudig, want daarvoor moet de cliënt of patiënt zelf het geld van de ziekenverzekering besteden en dat kunnen demente mensen nu juist niet. Maar de staatssecretaris vond het idee erg geslaagd.

Volgens de verpleeghuisorganisatie moet er rekening mee worden gehouden dat de verpleeghuizen extra zorgen krijgen - zorgen die meer geld vragen dan de door het kabinet voorgestelde groei van het budget met één procent per jaar. “De zorgzwaarte neemt sterk toe en de verpleeghuiszorg is de allerzwaarste zorg. Dat leidt tot een forse aanslag op het personeel”, aldus directeur Bergs.

Een positief oordeel over de nota Modernisering Ouderenbeleid is er zeker ook van de NNVZ en de Landelijke vereniging voor thuiszorg (LVTZ). Zij prijzen de realiteitszin. Het kabinet heeft erkend dat de commissie Welschen te rooskleurig heeft geoordeeld over de mogelijkheden om een belangrijk deel van de professionele thuiszorg over te hevelen naar mantelzorg. Om de financiële tekorten te overbruggen moesten de vrijwilligers meer inspringen, vond Welschen.

De Landelijke vereniging voor thuiszorg is te spreken over het kabinetsvoorstel de schotten in de financiering voor de verschillende voorzieningen voor ouderen - verzorgingshuizen, verpleeghuizen en thuiszorg - weg te halen nu alles uit een pot komt: de AWBZ. De bejaardenoorden worden daar in 1997 naar overgeheveld.

De thuiszorg ziet een stap vooruit in de opheffing van formele blokkades om ouderen zorg en verpleging op maat te leveren. Dat daarbij een accent wordt gelegd op thuiszorg speelt in op de voorkeur dat de ouderen zo lang mogelijk thuis blijven.

De Landelijke organisatie bewonerscommissies (LOBB) is bezorgd dat het woon- en leefklimaat in de 'verzorgingshuizen nieuwe stijl' wordt aangetast. De woon- en zorgfunctie worden onderdeel van de AWBZ.

“Dat betekent”, aldus de bewonersorganisatie, “dat verzorgingshuizen steeds meer ouderen met complexe hulpvragen, zoals dementie, zullen opnemen. Daardoor zal het karakter van het verzorgingshuis veranderen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden