Verpleeghuizen en thuiszorg hebben het nakijken door keuzes van studenten

Studenten zien het ziekenhuis het liefst als toekomstige werkplek. Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen
Studenten zien het ziekenhuis het liefst als toekomstige werkplek.Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Bij studenten verpleegkunde zijn vooral ziekenhuizen populair. Tot verdriet van verpleeghuizen en de ggz.

Marco Visser

Veruit de meeste studenten verpleegkunde willen later een baan in het ziekenhuis, laat onderzoek zien dat deze week verscheen. Die voorkeur hebben ze al langer, maar het is nu een extra probleem voor de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en wijkverpleging. Zij zitten te springen om personeel.

Bestuurder FNV Zorg en Welzijn Elise Merlijn was ‘best geschokt’ toen ze de resultaten zag van het onderzoek van de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (Staz). Daarin staat dat twee op de drie mbo-studenten verpleegkunde kiezen voor een baan in een algemeen ziekenhuis. Bij de hbo-opleiding zelfs drie op de vier.

Merlijn, naast FNV-bestuurder ook vicevoorzitter van de Staz, is blij voor de ziekenhuizen, maar voorziet problemen omdat slechts weinig studenten kiezen voor wijkverpleging, verpleeghuizen, gehandicaptenzorg of ggz. “Terwijl daar veel vacatures openstaan die moeilijk zijn te vervullen.” Neem de verpleeghuizen. Hun is miljarden aan steun toegezegd, maar dat geld moet wel naar personeel gaan, dat dus nauwelijks te vinden is.

Nieuwe inzichten

Ook de thuiszorg en verpleeghuizen hebben volgens Merlijn grote behoefte aan de instroom van jonge mensen omdat die vanuit de opleiding nieuwe inzichten meenemen.

Probleem van met name de wijkverpleging is het negatieve imago bij jongeren. Docent verpleegkunde aan de Hogeschool van Amsterdam Margriet van Iersel is bezig met een promotieonderzoek naar het beeld dat studenten van de wijkverpleegkunde hebben. Bij de start van haar onderzoek in 2014 peilde zij de mening van 1060 verpleegkundestudenten van zes Nederlandse hogescholen. Wijkverpleging is saai werk, steunkousen aantrekken en zo, hoorde zij vaak. Dat klopt niet, stelt Van Iersel.

In het onderzoek van de Staz zeggen studenten dat zij voor ziekenhuizen kiezen vanwege de uitdagingen en specialisatiemogelijkheden. Dat ziet ook Van Iersel in haar onderzoek. “In het ziekenhuis denken studenten alles te vinden wat ze belangrijk vinden. Snel wisselende zorgsituaties, complexiteit, dat spreekt aan.”

Gebrek aan kennis

Bij dat soort uitdagingen denken studenten niet aan de wijkverpleging. Door een gebrek aan kennis, zegt Van Iersel. “De wijk is complexer dan in ziekenhuis omdat je met verschillende soorten patiënten te maken hebt, de culturele diversiteit achter de deuren groot is en omdat je samenwerkt met bijvoorbeeld mantelzorgers. Maar dat zie je van de buitenkant niet. Het ziekenhuisbed met een infuus is een plaatje dat veel makkelijker te doorgronden is.”

De studenten die Van Iersel ondervroeg, gaven aan dat zij doorgroeimogelijkheden het allerbelangrijkst vinden. Dat verwachten zij vooral in het ziekenhuis te vinden, niet in de wijkverpleging – opnieuw een misvatting, volgens Van Iersel.

Ze probeert deze misverstanden te bestrijden, onder meer door de lesstof aan te passen. Maar dat is niet genoeg. Vanuit de branches zelf moet men ook zelf meer tijd vrijmaken voor studenten tijdens de stages.

“Natuurlijk heeft iedereen het druk”, zegt FNV-bestuurder Merlijn, “maar toch zal het goed zijn als er tijd en ruimte wordt gemaakt voor een goede stagebegeleiding. Laat studenten leren, laat ze zien hoe mooi het werk is. Dat is de beste reclame.”

Lees ook: Ziekenhuizen vrezen 'roof' van personeel door verpleeghuizen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden